Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Fundació Irla 1 – Fundació CatDem 0

|

- Publicitat -

En un moment on s’està apunt d’obrir el meló d’un nou procés constituent a Catalunya provocat per una possible independència, hom comença a imaginar com seria aquest nou país. Intel·lectuals comencen a pensar la futura república, en cas que el procés independentista fos exitós, i és que en el procés de redacció d’una nova constitució catalana, tothom hi vol dir la seva. La correlació de forces entre esquerres i dretes en el procés constituent, és fonamental, per això no és d’estranyar que a la constitució espanyola el dret a la propietat no sigui un dret fonamental (a causa de la potent influència del comunisme durant la transició) o que encara existeixi un concordat amb la Santa Seu (degut a la enorme influencia de l’església espanyola).

Per tant, els diferents actors polítics de l’arena (sobretot els independentistes), saben que el seu pes serà decisiu en el procés constituent de la República Catalana, per tant busquen d’influir el màxim possible. Sindicats, partits, ONG, associacions; influeixen com és obvi, en el procés de creació de les polítiques públiques. No és d’estranyar que en aquest moment hagi sorgit un “moviment” anomenat Procés Constituent, des del moment que la nova república pot ser que sigui cada cop més aprop.

Publicitat

Des del moment que definitivament CDC aposta per l’estat propi, el procés sobiranista avança, i ERC és segona força (i en previsió d’un gran auge segons les enquestes); sembla que en un procés constituent català, aquests dos partits d’ideologies contraposades, pugnaran per construir una República Catalana més lliberal o socialdemòcrata. És en aquest punt, és quan les respectives fundacions (la Josep Irla, vinculada a ERC; i la CatDem, vinculada a CDC) han d’augmentar la seva capacitat creativa i d’influència per tal de començar a esbossar com volen els respectius partits que sigui la República Catalana.

La capacitat d’influència d’aquestes fundacions, no pot ser menyspreada, i es que les fundacions dels partits, no serveixen principalment per a cobrar subvencions. No negarem, que darrera els pressupostos milionaris de la Fundación Ideas (vinculada al PSOE) i la FAES (vinculada al PP) hi ha una lluita per construïr hegemonies. Així doncs, aquest esquema es repeteix a Catalunya. No s’ha de menysprear la feina de la Fundació CatDem, amb un pressupost de més d’un milió d’euros, o la feina de la Fundació Irla.

Tanmateix, sembla que en un moment en el que els think tanks haurien de treure més fum, la Fundació CatDem, es troba en situació de standby. Com apareix en un article el Diari Ara, després de la “dimissió” d’Agustí Colomines al capdavant de la fundació, aquesta es troba en un procés d’interinatge (alguns apunten que va ser “apartat” degut a les dures crítiques contra ERC). Aquest problema, afegit al ja conegut Cas Palau (on la Fundació Trias Fargas, ara CatDem, servia suposadament d’intermediadora entre CDC i Ferrovial) fan que el think tank de CDC no passi pel seu millor moment. Per altra banda, sembla que la Fundació Irla (de dimensions i pressupost menors) comença a treure el cap en aquesta batalla ideológica. Després d’una sèrie d’estudis sobre institucions polítiques, infraestructures i anàlisi econòmic en una hipotètica Catalunya Independent, la fundació va preparar i redactar el document de la Conferència Nacional per la República Catalana, celebrada a l’Hospitalet els passats dies 7 i 8 de juliol. En aquest document els republicans analitzaven la situació nacional actual, els possibles escenaris de secessió, i els principals pilars de la futura república.

En un moment on les enquestes vaticinen un possible “sorpasso” de ERC a CiU, i on s’acusa a la federació nacionalista de governar amb el programa d’ERC, la guerra esta servida, el meló constituent està obert. Qui guanyarà l’hegemonia? El temps dirà.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut