Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

També crema en somort

|

- Publicitat -

El monarquisme joancarlista arrecera dilatades capes de tota la societat de l’Estat Espanyol. I això ve de la reial actuació de 1978, quan es va aprovar la Constitució -ja fa 29 anys- i des del "¡Se sienten coño!", en fa ja vint-i-sis. Però ha passat temps, molt de temps, i la gent, tots, tenim una tirada cap a l’oblit. I ni tan sols recorda ningú que el 23-F sembla que va acabar gràcies al pacte del capó on s’intercanvià aquell pacte inicial, constructiu a favor de tots, per la tan persistent LOAPA. (Catalunya sempre en l’origen de guerres i cops d’Estat).

UNS JOVES ARRAUXATS CREMEN FOTOGRAFIES: i ha quedat clar que la societat ho ha trobat malament, però que de veus representatives condemnant-ho se n’han aixecat poques. Diria que les imprescindibles per quedar políticament correctes. Un servidor de vostès, jienense, nascut a Arbuniel l’any 1954 i arribat a Nou Barris, Barcelona, deu anys més tard; per tant, català de Jaén, s’esforça ara a apreciar el que molts conciutadans i sobretot entre el jovent poden sentir en el seu ànim; d’instint o d’esma, com es vulgui.

Publicitat

PERQUÈ EN COMPTES DE LA PIROMANIA podrien, per utilitzar la fórmula típica catalana de dirigir-se als reis, demanar al senyor rei Joan Carles per què ve al seu Comtat de Barcelona i no es digna a parlar en català després de tantíssims anys de regnat. I si diu dues paraules és com aquell qui tira pa als gossos. I el senyor príncep d’Astúries, quan arriba a Girona, hi va també com a príncep de Girona segons el títol que correspon a l’hereu de la corona catalano-aragonesa. I que és el que li tocaria d’exercir sobretot a la ciutat que correspon a aquest reconeixement històric: va dir algun mot en català, el príncep?

AQUESTA ACTITUD CAP ALS SEUS ‘SÚBDITS’, el desconeixement del que ell hauria de pensar com la seva pròpia terra, ignorància tan persistent i per tant, tan voluntària i tan feta a consciència, doncs! Perquè al·legar inexperiència seria una riota i un escarni. I això dóna dret a tothom a plantar cara a aquests dos majestuosos senyors i a tota la seva família si cal; que també participen, des del màxim poder, de la conxorxa anticatalana. Obviant, i per tant, posicionant-se en contra de l’oficialitat primera -pròpia, se’n diu- del també nostre idioma.

LA CASA REIAL VIU DEL PRESSUPOST que paguem entre tots; la Casa Reial, en una situació de bilingüisme establert, tan desfavorable per a les minories, l’infringeix parlant només en el seu castellà. Pren part per l’idioma més poderós, més dominant i que va minoritzant l’altre, que repeteixo també és nostre, i que compta amb molt escassos mitjans mediàtics per oposar-se a l’allau dels quasi hegemònics mass media espanyols. Parlar català no els interessa, als nostres senyors poliglots! (Nascut a Roma, italià; estades amb el seu pare a Estoril, portuguès; francès i alguna cosa d’alemany, que pescaria pels seus estudis al col·legi dels marianistes de Friburg; anglès, encara que només sigui per parlar amb la reina; qui sap si coneix alguna cosa de grec? El català, idioma llatí tan fàcil coneixent els tres primers, hauria resultat un gran obsequi per a la reina Fabiola de Bèlgica, que s’hauria guardat prou de trepitjar Flandes sense estar preparada).

REIALS PERSONES AMB LA PROFESSIÓ més especialitzada, més destacada i cabdal, amb assessoraments incomptables i en conseqüència amb els estudis més específics i prominents, no poden al·legar que ignoren que -per posar un exemple entenedor per a tothom- si anessin a Gibraltar i parlessin només en anglès, actuarien contra la minoria originària de parla espanyola. I això és així, i això provoca reaccions radicals. I especialíssimament quan amb falsos testimonis, calúmnies i tota mena de falsedats s’ataca inacabablement Catalunya, i per tant el seu poble, des d’un partit que activa la seva política de captació de vots amb tàctiques unidireccionals.

COM A PRESIDENT DE L’ASSOCIACIÓ Els Altres Andalusos i en nom dels meus companys, tots nascuts a les vuit províncies andaluses, i arribats a les quatre de Catalunya, o bé dels fills dels que ja ens hi vàrem establir, em sembla correcte i necessari haver exposat una opinió que no justifica, però que sí explica alguns aspectes del moviment poc raonable però que tantes adhesions inexplicables provoca a favor dels ingenus incendiaris; adhesions que poden ser per acció i molt.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut