Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

I la nova comarca del Moianès, quedarà fora del sis­tema solar? ;-)

|

- Publicitat -
Aquest cap de set­mana hi ha hagut gairebé una guerra entre algunes “regions” de les comar­ques del Bages, Osona i el Val­lès Ori­en­tal. Mil­ers de famílies s’han enfrontat i s’han deixat de par­lar entre si. El motiu? Que alguns es volien con­sti­tuir en una nova comarca.
 
Els més per­ju­di­cats han estat els fills, que tots, abso­lu­ta­ment tots han agafat un trauma infan­til en veure que han de triar entre el pare i la mare, entre Osona i el Moianès, entre el Bages i el Moianès, entre el Val­lès Ori­en­tal i el Moianès. Cap nen d’aquella “regió” tornarà a som­ri­ure mai més per culpa d’aquest dilema. I per si això fos poc, des d’ahir que es va fer el recompte de resul­tats de la con­sulta i es va imposar clara­ment el SÍ a la for­ma­ció d’una nova comarca, han pas­sat a viure a l’instant a una illa de Robin­son Cru­soe fora de la galàxia.
 
Ja no poden util­itzar l’Euro, i s’han de proveir ells mateixos del que cul­tiven. Per si això fos poc, tots els com­erços han tan­cat. No n’ha que­dat ni un. Fins i tot la seny­ora Maria del forn de pa de tota la vida de Santa Maria d’Oló ha hagut de tan­car el seu negoci i l’ha traslla­dat a Sant Jaume de Frontanyà. “Ara que som una comarca pròpia ningú no com­pra pa, la gent ha deixat de men­jar i de con­sumir” ha afirmat.
 
La divisió social que ha gen­erat aque­sta decisió ha estat irrec­on­cil­i­able. Fam­i­lies senceres s’han dividit, s’han deixat de par­lar. Les poli­cies locals con­trolen que ningú no entri ni surti de la comarca men­tre no con­strueixin les fron­teres i formin un exèrcit propi. El trans­port públic ha deixat d’existir. Un desas­tre vaja. Ni els nens poden estu­diar perquè han desa­paregut les escoles ni els avis cobren les pen­sions perquè no hi ha din­ers perquè la població activa ha dit “ara que ja som una comarca no cal que tre­ballem mai més”. Les per­sones que vivien allà feliç­ment però no hi havien nascut han estat pedregades i cre­mades a la plaça major de Moià. I tots els pre­sos nascuts a aque­sta zona han que­dat en llib­er­tat perquè ja no hi exis­teix la llei.
 
Ironies al marge, segu­ra­ment això és el que pensen des del Gov­ern espanyol sobre la con­sulta ciu­tadana que hi ha hagut aquest cap de set­mana al Moianès per decidir si són o no són comarca. Però la real­i­tat del que va pas­sar diu­menge va ser molt difer­ent i és que el ciu­tadans van sor­tir a votar con­tents, il·lusionats, sense cap inci­dent, va guan­yar la opció de crear una nova comarca i tots els ciu­tadans con­tin­uen vivint feliços i con­tents, almenys igual de feliços i con­tents que diss­abte. Els deu municipis con­tin­uen al mateix lloc on eren, i ahir dil­luns els moiane­sos es van des­per­tar ben d’hora com cada dia per tre­bal­lar i con­tin­uar les seves vides amb normalitat.
 
I és que la democrà­cia és el que té, la gent vota i es pre­nen deci­sions que es van apli­cant de mica en mica, amb nego­cia­cions o adap­tant i cre­ant noves lleis. Sense drames ni tren­cadisses. Sense que ningú hagi de recór­rer als dis­cur­sos absurds de la por. Això que va pas­sar diu­menge al Moianès, pas­sarà el 27 de setem­bre al con­junt de Catalunya. Amb molta més rellevàn­cia inter­na­cional, sí, amb nego­cia­cions més com­pli­cades, sí… Però no serà tan difer­ent que això. La única difer­en­cia serà que men­tre hi arribem ens hau­rem de sen­tir de tot, i és que a Espanya això de la democrà­cia no és tan ben vist com a Catalunya. Felic­i­tats Moianès!

www.ericbertran.cat
@ericbertran

Publicitat

Opinió

Minut a Minut