Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

400 morts més al mediter­rani… fins quan tan­carem els ulls?

|

- Publicitat -
Avui el diari ARA ded­ica la por­tada i un mono­gràfic als morts del sud del mediter­rani inten­tant arribar al nord. Comença així: Una nena que neix sota els estels, enmig del mar: podria ser poètic si no fos perquè navega en una barca vella i bruta, sac­se­jada per les ones i el vent, que, dramàti­ca­ment, acaba enfonsant-​se i s’emporta 400 vides.
 
La petita té sort: no és un dels cadàvers i acabarà salvant-​la la nau Ori­one de la marina mil­i­tar ital­iana, jun­ta­ment amb 677 pas­sat­gers més que lluiten per arribar a Europa i que han estat 24 hores en alta mar. Poques hores abans, dimarts, un noi mor asfix­iat per les inhala­cions de ben­z­ina que escup el motor de la llanxa motora on s’amunteguen més d’un cen­te­nar d’africans amb poca cosa més a sobre que una ampolla d’aigua. És nigerià i els seus com­pa­tri­otes el volen por­tar a Itàlia per enterrar-​lo dig­na­ment, però acaben tirant-​lo al mar per falta d’espai i pres­en­cien, ater­rats, com els tau­rons s’hi acosten per devorar-​ne el cos.
 
És dur, hor­ri­ble, cruel, espan­tós. Reco­mano i molt aquest repor­tatge i agraeixo que el diari ARA obri en por­tada amb un tema com aquest. I és que sovint els occi­den­tals som massa cru­els tan­cant els ulls als drames que trobem aliens. Em costa molt de tro­bar una expli­cació al per què a Europa ens passem 3 set­manes amb por­tades d’un mateix tema, per dur que sigui, i ens costi tant tenir un pen­sa­ment pel drama del mediterrani.
 
Com diu el mateix arti­cle, només ens escan­dal­itzem quan moren en massa, però és que aquest Mediter­rani cada dia s’emporta vides per culpa de les difer­en­cies socials que hi ha entre el sud i el nord. I nos­altres tan­quem els ulls, com a molt quan ens arriben imat­ges esfer­eï­dores posem el crit al cel, per tot seguit con­tin­uar amb les nos­tres vides com si res no hagués passat.
 
On són aque­lles con­cen­tra­cions de sol­i­dar­i­tat? Aque­lles man­i­festa­cions de rebuig a les màfies que se n’aprofiten? On és la denun­cia unitària dels ciu­tadans de bona fe que sí hi són quan passen moltes altres des­grà­cies? Alguns dirien que això passa molt lluny, però no és ver­i­tat, això passa en fron­teres espany­oles, això passa en fron­teres ital­ianes, això passa a les mateixes aigües on d’aquí unes set­manes ens ban­yarem alegrement.
 
És potser que la vida d’un negre no compta el mateix que la d’un blanc? Que quan veiem una des­grà­cia d’un blanc ens impacta i amb la d’un negre ho veiem com quel­com que no ens implica? No ho sé pas. El que sí sé és que aquest és un assumpte europeu, i com a ciu­tadans europeus hem de dem­a­nar que es pugui resol­dre. Potser no fent els ulls clucs a guer­res del sud del mediter­rani, potser aju­dant aque­sts paï­sos a que hi hagi més opor­tu­ni­tats. El que està clar, és que fent veure que no passa res, no resol­drem el drama. És cert que potser dormirem més tran­quils, però cada veg­ada que tan­quem els ulls, hau­rem per­dut una mica d’aquella essèn­cia que ens fa ser humans.
Publicitat

Opinió

Minut a Minut