Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

I per què el 27 de setembre és el vot de la nostra vida?

|

- Publicitat -
Hi ha molta gent que es pre­gunta per què hem arri­bat fins aquí i de raons n’hi ha moltes… Potser perquè l’estat ded­ica 9 euros a pro­jectes de suport a la família i a la infàn­cia a la Rioja i aquí només mig euro. O potser perquè en 25 anys l’Estat ha con­struït 1.000 quilome­tres d’autovia a Madrid i a Catalunya només 100, és per això que hem hagut de fer autopistes de paga­ment que ja les hem pagat fa anys però que ara no ens treuen el peatge perquè així paguem el deute d’altres infraestruc­tures estatals a d’altres indrets de l’Estat. Però de fet, potser també hem arri­bat fins aquí perquè l’Estat es gasta més din­ers en un sol museu de Madrid que amb tots els cata­lans, o perquè cada any l’Estat li treu a una família de 4 per­sones 8.800 euros pel sim­ple fet de viure a Catalunya i aquest és el cost de la uni­ver­si­tat d’un dels fills.
 
Potser també hi té a veure que l’Estat ded­ica 130 mil­ions d’euros a la Tau­romàquia men­tre té un 32% de pobresa infan­til. O el fet que cada any ens obliga a gas­tar 7 mil­ions 700 mil euros en man­tenir una família real que no hem ele­git i que cap par­tit polític espanyol ens vol per­me­tre decidir si volem con­tin­uar man­tenint. Potser també hi influeix el fet que sense pre­gun­tar cada any se’ns que­den entre el 8 i el 9 per cent del nos­tre PIB per capità i que aque­sts din­ers se’ls gas­ten altres pres­i­dents autonòmics rebaix­ant impos­tos o regalant ordi­nadors als nens en edat esco­lar men­tre nos­altres tenim moltes neces­si­tats essen­cials. I és que els cata­lans cada dia paguem a l’Estat 44 mil­ions d’euros que no tor­nen, i amb aque­sts din­ers podríem con­struir 10 escoles al dia.
 
Però no tot és un tema econòmic. També com­pe­ten­cial. I és que si hem arri­bat fins aquí alguna cosa té a veure que la Gen­er­al­i­tat demani la dació en paga­ment per evi­tar desnon­a­ments o deutes als desnonats i el Tri­bunal Con­sti­tu­cional (ele­git pel PP i el PSOE) ho sus­pen­gui, o que la Gen­er­al­i­tat pro­hibeixi a les com­pa­nyies de sub­min­is­tra­ments com aigua, gas i llum deixar sense servei a les famílies que no puguin pagar els seus serveis i el TC ens pro­hibeixi pro­hibir això. O que la Gen­er­al­i­tat obligui als bancs a pagar impos­tos pels pisos buits per fomen­tar el lloguer asse­quible i el TC ho suspengui.
 
I és que l’Estat espanyol és molt com­pli­cat, té min­istres que se’n enri­uen cada veg­ada que retallen drets, din­ers i com­petèn­cies a Catalunya, que ens pro­hibeix la pro­jec­ció exte­rior i on un min­istre diu públi­ca­ment que el seu objec­tiu és espany­olitzar els nens cata­lans i no li passa res. Estem a un Estat on volen tan­car a la presó al Pres­i­dent de la Gen­er­al­i­tat per posar les urnes i pre­gun­tar la opinió als ciu­tadans tal i com aque­sts li han dem­anat que faci. Un Estat que no vol acol­lir refu­giats i que dis­para bales de goma a per­sones que inten­ten immi­grar nedant sense saber nedar perquè s’ofeguin i on a s’obre el Min­istre de torn explica orgul­lós que entren menys per­sones il·legalment perquè ja no les sal­ven del mar. Les deixen morir i encara en presumeixen.
 
Hi ha Estats i Estats. Men­tre el Regne Unit va oferir més autono­mia a Escò­cia quan aque­sts li van dem­a­nar la inde­pendèn­cia, a mes de deixar-​los votar i que els ciu­tadans tin­guin la última paraula sobre el seu futur polític, a Espanya quan els cata­lans demanem la inde­pendèn­cia no només ens pro­hibeixen votar, sinó que ens diuen nazis i ens ame­n­a­cen. I enl­loc de fer-​nos pro­postes atrac­tives ens diuen que si ens que­dem a Espanya després del 27 de setem­bre can­viaran la llei del Tri­bunal Con­sti­tu­cional per poder empres­onar al nos­tre pres­i­dent i a tots aque­lls que hagin volgut donar la paraula als ciu­tadans, que ens obligaran a tornar a fer “cor­rides” de toros encara que el Par­la­ment català democràti­ca­ment va decidir prohibir-​ho per ser una sal­vat­jada, i que ens tan­caran canals de tele­visió en català. No sem­bla molt engrescador que diguem…
 
I per l’altre costat, pel nos­tre costat tenim una revolta de som­ri­ures, de gent de totes les edats il·lusionada que emplena els car­rers i les places, que es man­i­festa pací­fi­ca­ment cada diada de l’onze de setem­bre a cen­te­nars de mil­ers pací­fi­ca­ment i enl­luer­nant el món i que l’únic que reclama és poder votar, poder decidir el seu futur, poder dotar-​se d’eines per garan­tir un futur mil­lor als seus fills.
 
Això és el que ens juguem el dia 27 de setem­bre. Això és el que elegim. Si pertànyer a un Estat que s’ha venut més del 30% dels fons de les pen­sions per con­struir AVE que no porten enl­loc o si con­struir un nou Estat amb opor­tu­ni­tats i llocs de tre­ball que garan­teixi el cobra­ment de les pen­sions. Decidir si volem ser una regió sense poder de decisió, o esde­venir el motor econòmic del sud d’Europa. Si volem pagar i callar o si volem tenir veu al món. El dia 27 jo votaré a Junts pel Sí. O és que algú pot ser tan ingenu de pen­sar que els cata­lans volem la inde­pendèn­cia per viure pitjor? Suma’t i sigues fun­dador d’un nou Estat. Ara és la oportunitat.
 
www​.ericber​tran​.cat

Publicitat

Opinió

Minut a Minut