Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Des de que es va anunciar el 27S Catalunya ha obtingut un record històric en inversió estrangera

|

- Publicitat -
Alguns diuen que el 27S s’acaba el mon pels cata­lans. Els diaris espany­ols, i dos de cata­lans finançats per l’Estat espanyol, fan una cam­pa­nya de la por extraod­inària. Ningú no s’ha pre­gun­tat per què tots aque­sts diaris han can­viat de direc­tor sota el gov­ern del PP? O qui els hi ha pagat el rescat dels seus deutes per no haver de tan­car els seus pamflets?
 
Són diaris de ver­gonya. Qual­sevol mitjà inter­na­cional ha trac­tat mil­lor infor­ma­ti­va­ment i amb rigor el procés d’independència de Catalunya. El Finan­cial Times, el New York Times, la CNN i la BBC com a mínim i per posar exem­ples coneguts. Els mit­jans espany­ols són els que diuen que un rep­re­sen­tant de la Comis­sió Euro­pea diu que Catalunya quedaria fora de la Unió Euro­pea en cas d’independència, però en canvi no expliquen que la seva dona és mil­i­tant del PP espanyol i cosina de l’exministre de defensa Fed­erico Trillo i que el dia següent el va des­men­tir el propi vicepres­i­dent de la Comis­sió Euro­pea i es va mostrar favor­able al dret a decidir dels catalans.
 
Però el dis­curs d’aquests és que quedarem fora d’Europa, de l’euro, que tin­drem cor­ral­ito, que quedarem fora del sis­tema solar i que el mar mediter­rani se n’anirà de la nos­tra costa. Són els que diuen que el 27S desaparaix­erà el port de Barcelona, l’aeroport, les vies de trens i les autopistes. Són els que diuen que les emp­re­ses marxaran. Són els que diuen que la soci­etat cata­lana està frag­men­tada i que els nens castel­lanopar­lants estan perse­guits a les escoles i els que afir­men que els pen­sion­istes no cobraran les seves pen­sions. Són els que parlen més d’una herèn­cia no declar­ada d’un ex-​president de la Gen­er­al­i­tat de sis mil­ions que de 2.000 mil­ions estafats a Andalu­sia pel PSOE vinguts d’Europa per pagar cur­sos de for­ma­ció a atu­rats. Són els qui parlen més d’una falta admin­is­tra­tiva d’un català, per reprob­a­ble que sigui que no dic el con­trari, que de l’entrada a la presó de l’expresident de les illes Balears i exmin­istre del PP.
 
Hi ha una cam­pa­nya de la por patètica, ver­gonyosa, pre­democràtica i és que l’Estat Espanyol és l’Estat exem­ple de no democ­ra­cia. El primer que ensenyen a l’escola per definir una democ­ra­cia, i tots els nens als 12 anys saben, és que exis­teix una sep­a­ració de poders. A Espanya uns mateixos con­trolen tots els poders: el leg­is­latiu, l’executiu i el judi­cial. En el cas espanyol també hi podríem afe­gir el mediàtic i financer.
 
I men­trestant nos­altres què podem fer? Què podem fer? Doncs par­lar d’arguments i no de por, de ver­i­tats i no de men­tides. I és que tenim la força de la raó. Les pen­sions estan més garan­ti­des en una Catalunya inde­pen­dent que a Espanya, perquè a Catalunya hi ha un per­centatge molt més alt de per­sones que tre­balla que no pas a l’Estat Espanyol. A Europa ens quedarem perquè enl­loc està escrit que puguin fer fora a 7 mil­ions i mig de ciu­tadans europeus, perquè per fer-​nos fora neces­si­tarien primer reconèixer que som inde­pen­dents, perquè per fer-​nos fora neces­si­tarien la una­nim­i­tat de tots els Estat mem­bres i de moments tots els estat mem­bres que han par­lat reconeixen el caràc­ter plebisc­i­tari de les elec­cions plebisc­itàries i no s’hi oposen. No ens faran fora d’Europa perquè les moltes emp­re­ses europees que hi ha a Catalunya no els inter­es­sarà, no ens faran fora perquè a Espanya mateix no li inter­essa perquè hau­ria de pagar arancels per trans­portar les seves mer­caderies a Europa. Imag­ineu tots els Estat europeus pagar arancels per poder rebre les mer­caderies que els arriben mit­jançant el port de Barcelona. Seria un despropòsit i Europa és molt prag­màtica. Igual que els bancs, que són màquines de fer din­ers, i diuen que marxaran? Quina grà­cia, en ver­i­tat m’agradaria veure-​ho. M’encantaria veure per què tenen sucur­sals arreu del món i no a Catalunya. Que jo sàpiga també tenen del­e­ga­cions a l’Amèrica llatina i no forma part a Europa. Por, por i por. Nos­altres argu­ments, argu­ments i arguments.
 
I bé hi ha moltes coses a comen­tar però crec que no cal afe­gir gaire res més. Total sem­bla que aque­sts que es pensen que el món gira al voltant d’Espanya són els hereus d’aquells que deien que el sol girava al voltant de la terra i van tal­lar el cap del primer que va gosar dir el con­trari. De fet, ara inten­ten tal­lar el cap del qui diu el con­trari, políti­ca­ment clar tot i que alguns ja els agradaria anar a més. És per això que ara refor­men per via ràp­ida i sense debat la llei del Tri­bunal Con­sti­tu­cional per poder tan­car el Pres­i­dent Mas a la presó. Però no patiu que Europa tam­poc no els deixarà.
 
Per acabar, dos exem­ples posi­tius per com­batre la cam­pa­nya de la por. Tit­u­lars d’avui mateix que no tro­bareu a molts mit­jans de comu­ni­cació. La inver­sió estrangera a Catalunya es dis­para i marca un record històric des de que es van anun­ciar les elec­cions plebisc­itàries a Catalunya el mes de gener. Conc­re­ta­ment el primer semes­tre de l’any ha acon­se­guit 2.000 mil­ions d’euros, una xifra mai reg­istrada abans.
 
Una altra dada. Les exporta­cions cata­lanes superen per primera veg­ada els 6.000 mil­ions d’euros. Superen en 1.000 mil­ions les de la Comu­ni­tat de Madrid i el País Valen­cià juntes.
 
Enteneu ara per què no volen que ens inde­pen­den­titzem? Si l’estructura política de l’Estat Espanyol creiés que la inde­pendèn­cia ens per­ju­di­caria al cata­lans, ja ens hau­rien fet fora a patades fa anys. Tran­quils i con­tin­uem la feina. Estem guanyant. Fa només uns dies ens deien que la inde­pen­den­cia no era pos­si­ble, ara ja ens parlen del després de la independència.
 
www​.ericber​tran​.cat
Publicitat

Opinió

Minut a Minut