Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

El Govern espanyol pretén carregar-se les entitats catalanes del tercer sector

|

- Publicitat -
L’Estat espanyol ha anun­ciat que farà un reial decret per carregar-​se totes les enti­tats del ter­cer sec­tor, les enti­tats d’ajut a les per­sones, de Catalunya. No és broma, és real. Si el dia 27 de setem­bre no ini­ciem el procés d’independència i ens que­dem a Espanya aquest any vinent quant els cata­lans fem la declaració de la renta i mar­quem la casella de donar una part del IRPF a les enti­tats amb final­i­tats socials, aque­sts din­ers no ani­ran a parar a enti­tats socials cata­lanes, sinó que només i exclu­si­va­ment a enti­tats d’àmbit estatal.
 
Dit queda. A mi m’agrada molt anal­itzar les deci­sions polí­tiques i treure’n con­clu­sions, però arri­b­ats a aquest extrem d’anunciar aque­sta decisió a qua­tre dies de les elec­cions plebisc­itàries se’m fa molt difí­cil saber si el prob­lema és que l’Estat espanyol no sap seduir o si es pensa que els cata­lans som maso­quistes. Podrien ser les dues coses. Podria ser que sim­ple­ment fóssin patosos, hi ha gent així que intenta donar-​te una abraçada i sense voler et dóna un cop a la orella, o que t’intenta treure a bal­lar i et trepitja o que quan et vol donar un petó sense voler et mossega. Podria ser que l’Estat espanyol fos patós. O també podria ser que després de 300 anys on els cata­lans hem posat l’altre galta ara no hagin entès res i no hagin vist que hem can­viat. Que ja no som sub­misos. Que ens hem alçat per dir ben alt i ben clar “bon vent i banca nova”!
 
També podria ser que fos l’Estat una mica masoca, i és que no n’encerta ni una. Quan ens diuen que si ens inde­pen­ditzem per­drem la ciu­tada­nia espany­ola i euro­pea, el mateix Rajoy queda en ridícul quan en directe un peri­odista li llegeix un arti­cle de la Con­sti­tu­ció que diu el con­trari. Quan el min­istre d’afers exte­ri­ors diu que el pres­i­dent de la Comis­sió Euro­pea ha fet un comu­ni­tat escrit posicionant-​se en con­tra del dret a decidir dels cata­lans i el fa cór­rer als mit­jans de comu­ni­cació resulta que és una manip­u­lació per escrit, que de fet algú hi ha afe­git un parà­graf sencer. El Min­istre d’Afers exte­ri­ors espanyol gen­era un dels majors escàn­dols diplomàtics que mai ha pas­sat a Europa i la pròpia Comis­sió ja ha decidit que obriria una inves­ti­gació interna.
 
Quan oblig­uen a dir al gov­er­nador del banc cen­tral que si ens inde­pen­ditzem els bancs marxaran de Catalunya i tin­drem un “cor­ral­ito” els propis bancs surten a desmentir-​ho i el mateix gov­er­nador pres­sionat per les insti­tu­cions europees surt a rec­ti­ficar en 24 hores dient que allò del “cor­ral­ito” que vaja que no.
 
Quan Rajoy diu que els cata­lans ens quedarem sense pen­sions si ens inde­pen­den­titzem, un peri­odista li recorda que si deixa de pagar-​nos les pen­sions l’Estat vol dir que prèvi­a­ment l’Estat espanyol ha reconegut la inde­pendèn­cia del nos­tre país, perquè no pot deixar de pagar-​nos les pen­sions si som una comu­ni­tat autònoma… Lla­vors ell rec­ti­fica perquè se n’adona que allò qe era impos­si­ble segons les seves paraules, el fet que Catalunya s’independentizi, resulta que ara ja ell mateix ho dóna per fet com una pos­si­bil­i­tat per­fec­ta­ment viable.
 
Ep! I men­trestant 5 par­tits polítics de 6 que hi ha al Par­la­ment suís, dema­nen al Gov­ern que faci de mit­jancer en les nego­cia­cions de la sep­a­ració entre Catalunya i Espanya en cas que aquest diu­menge guanyi la independència.
 
Tots els argu­ments de la por que­den destrossats. Diu­menge votem amb força, votem amb dig­ni­tat, votem amb esper­ança. Els nens petits apre­nen a per­dre la por a la fos­cor la primera veg­ada que són capaços per si sols d’aixecar-se i encen­dre la llum. Nos­altres demostrarem que hem per­dut la por votant.
 
www.ericbertran.cat

Publicitat

Opinió

Minut a Minut