Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

L’Estat ens recorda que sense independència no hi hauran canvis socials

|

- Publicitat -
Segu­ra­ment la con­fer­èn­cia avui de les CUP no serà con­cloent. Vull dir que no crec que haguem d’esperar unes con­clu­sions defin­i­tives, però potser si veurem que es deixen portes obertes a l’acord amb Junts pel Si. O potser això és sim­ple­ment el que m’agradaria, però vull creure en aque­stes portes obertes, en aque­sta pos­si­bil­i­tat de pacte. No només ho vull creure, sinó que hi neces­sito creure. Molts ho necessitem.
 
En el fons, no tinc ni idea del que diran avui les CUP, però sí que penso que abans de pronunciar-​se hau­rien de tenir clar que sense inde­pendèn­cia no hi ha can­vis socials. I això no ho dic jo, ho diuen les insti­tu­cions de l’Estat, ens ho va recor­dar ahir per enèsima veg­ada el Tri­bunal Con­sti­tu­cional tor­nant a atacar l’autogovern de Catalunya i les nos­tres lleis i decrets de con­tingut més social del Gov­ern de la Generalitat.
 
I és que el TC dirigit pel PP i el PSOE va sus­pendre ahir una part de la llei del codi de con­sum sobre pro­tec­ció, desnon­a­ments i pobresa energètica i el decret que impe­dia obrir nous cen­tres com­er­cials fora dels nuclis urbans per pro­te­gir el petit com­erç, per pro­te­gir a les famílies. I això no és tot, i és que si amb això no ens que­dava clara la seva nul·la vol­un­tat de dià­leg també ahir el gov­ern espanyol va anun­ciar que por­taria al TC l’impost de pisos buits i la ILP d’habitatge. Una set­mana després de les elec­cions plebisc­itàries con­tinua la ofen­siva con­tra els cata­lans, cap a tots, cap als que vam votar SÍ i els que van votar NO, i espe­cial­ment cap a aque­lls amb una situació de més vulnerabilitat.
 
També crec que hau­rien de reflex­ionar molt una altra cosa al voltant el con­cepte des­obe­dièn­cia que tan parlen. Des­obeir, es pot fer una veg­ada, però no cada dia. I no només perquè amb la reforma exprés de la leg­is­lació del TC el Pres­i­dent podria anar a la presó. No, no par­lem d’una con­se­qüèn­cia per­sonal, par­lem que podrien anar a la presó fun­cionaris i altres mem­bres de l’administració que són els qui han d’executar les deci­sions polítiques.
 
Només es pot des­obeir una veg­ada, la defin­i­tiva, i sem­pre sota un marc de legal­i­tat. La des­obe­dièn­cia serà quan descon­nectem de la leg­is­lació espany­ola per viure sota la nova leg­is­lació cata­lana que hem de crear. Només en aquell moment podem ser des­obe­di­ents, només en aquest moment ens deixarà d’afectar la leg­is­lació espanyola.
 
Crec que aque­stes dues idees hau­rien d’estar molt clares per tothom, espe­cial­ment per les CUP que avui fan la con­fer­èn­cia. I és que un nou país no es pot con­struir des de l’odi a una per­sona, el nou país l’hem de con­struir tots des del con­sens, l’estratègia i el respecte al resul­tat a les urnes que van donar unes majories par­la­men­tàries molt clares. Pre­parem la descon­nexió amb l’Estat, pre­parem les estruc­tures del nou Estat i fem el pas. Només cal deixar de discutir-​nos i posar-​hi data. Aquest és l’únic debat impor­tant. I aleshores i només aleshores, que tin­drem poder polític per fer polí­tiques de ver­i­tat, ja ens podrem dis­cu­tir entre par­tits per decidir quines polí­tiques es fan. Fer-​ho al revés sig­nifi­caria quedar-​nos sense ni una cosa ni l’altra.
 
www​.ericber​tran​.cat
Publicitat

Opinió

Minut a Minut