Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Amunt i crits que som la generació de la independència!

|

- Publicitat -
Al llarg de la història als cata­lans sem­pre ens han tingut sotmesos a l’Estat Espanyol sota ame­naça, i en molts casos també, sota inter­ven­ció mil­i­tar. Ahir ens vam des­per­tar i quan encara no s’havia aix­e­cat el dia tots ple­gats podíem tenir la sen­sació que estàvem sota inter­ven­ció poli­cial. I és que l’espectacle que ahir va fer l’Estat a casa de la Família Pujol no podem dir que ens sor­pren­gui, però si que el podem titl­lar de lam­en­ta­ble. Dos-​cents poli­cies espany­ols per bus­car proves d’un cas que fa anys que s’està inves­ti­gant, que ningú amb dos dits de front pot pen­sar que en cas que fos­sin ver­i­tat les acusa­cions encara quedi alguna prova, que la nit abans ja tothom sabia què i a qui es bus­cava. La inten­ció d’ahir no era tro­bar proves, era mostrar “pode­rio”, era humil­iar a una gen­eració aprof­i­tant que el fill s’allotjava a casa els pares uns dies, era inten­tar espantar-​nos una altra veg­ada als cata­lans. I això, anirà a més. Van a per diri­gents polítics, socials, esportius, empre­sar­i­als. Van a inten­tar deses­ta­bil­itzar Catalunya, a crear una estat de psi­co­sis, de para­noia, de por. Que tots descon­fiem de tot i de tothom i que fem un pas enrere per inten­tar almenys con­ser­var l’status quo.
 
Però com sovint passa a la tar­dor, després es va aix­e­car el sol i es va des­per­tar el dia. Va parar, fins i tot, de ploure. I és que es va fer pública la pro­posta de res­olu­ció acor­dada entre Junts pel Sí i les CUP d’inici de tran­si­ció fins a la con­sti­tu­ció de la República Cata­lana. En altres paraules, es va pre­sen­tar, i s’aprovarà en els prop­ers dies per majo­ria al Par­la­ment de Catalunya, una Declaració Uni­lat­eral d’Independència pro­gres­siva. El primer pas impor­tant és que el Par­la­ment de Catalunya deixarà d’obeir la legal­i­tat espany­ola sem­pre que aque­sta entri en con­flicte amb el que aprova democràti­ca­ment la cam­bra cata­lana. És a dir, que no farem des­obe­dièn­cia; el que farem serà obe­dièn­cia al poble de Catalunya. A par­tir de que s’aprovi aque­sta pro­posta de res­olu­ció les insti­tu­cions cata­lanes no estaran sotmeses a les sen­tèn­cies del Tri­bunal Constitucional.
 
I això, té un fort com­po­nent democràtic. I és que la democrà­cia està per sobre de la llei vigent que no hem votat. Però això també té un fort com­po­nent social. I és que una de les primeres mesures que des­obeiran les insti­tu­cions cata­lanes, el Gov­ern d’Artur Mas, serà, per exem­ple, la pro­hibi­ció que va dic­t­a­m­i­nar el Tri­bunal Con­sti­tu­cional sobre el decret con­tra la pobresa energètica que va aprovar el Gov­ern de la Gen­er­al­i­tat per evi­tar que les com­pa­nyies de sub­min­is­tra­ments puguin reti­rar els seus serveis a les famílies que no poden pagar-​ho en època de fred. Quan par­lem d’independència par­lem de qües­tions tan sen­zilles com aque­sta. Coses molt bàsiques però tan i tan impre­scindibles i que l’Estat Espanyol no ens ha deixat fer durant tots aque­sts anys fent patir a tan­tís­simes famílies amb nens i nenes pas­sant fred a la seva pròpia casa. Altres mesures seran la posada en marxa de les estruc­tures d’Estat que fal­ten. El Gov­ern de Catalunya començarà a posar en marxa la Hisenda Cata­lana encara que l’Estat espanyol ho pro­hibeixi. De fet, molts quedaran sor­pre­sos perquè resulta que això està més avançat del que es pensaven…
 
A l’Estat no van tri­gar gaire a reac­cionar. De fet, la resposta va ser imme­di­ata. El mateix Mar­i­ano Rajoy va sor­tir d’urgència i en per­sona, sense temps a col·locar una pan­talla de plasma pel mig, a fer un dels dis­cur­sos més durs que ha fet mai. Va arribar a ame­naçar als cata­lans dient que util­itzaria tots els mecan­ismes de l’Estat per evi­tar que a Catalunya s’apliquin aque­lls pro­grames elec­torals que van guan­yar a les elec­cions del 27 de setem­bre. Això inclou la sus­pen­sió de l’autonomia de Catalunya par­cial o total que des de l’Estat Espanyol ja tenen a punt i que podria aplicar-​se més aviat del que ens pensem, fins i tot, abans de les elec­cions del 20 de desembre.
 
Fins ara hi ha hagut declara­cions, hi ha hagut bones inten­cions, hi ha hagut entre­na­ment. Ara comença la par­tida defin­i­tiva. Ara vin­dran les con­se­qüèn­cies de ver­i­tat. Ara deixarem de veure les orelles al llop per veure el llop sencer. Ara és quan hau­rem de demostrar, els cata­lans, si real­ment estem preparats, si estem a l’alçada del moment històric que estem vivint. I és que fins avui hem estat molt valents, però serem capaços de supor­tar aque­sta tran­si­ció? Serem capaços d’aguantar-ne les con­se­qüèn­cies? Jo penso que si, però ànims a tothom que el que li va pas­sar ahir al Pres­i­dent Pujol no ho desit­jaria per a ningú. Jo no sé què hi ha de cert en la inves­ti­gació judi­cial, fins on és cert tot el que es diu, però si sé que la humil­iació pública que li van fer, per enèsima veg­ada, va ser con­se­qüèn­cia del moment polític que vivim. La per­se­cu­ció que hi ha del Fut­bol Club Barcelona és con­se­qüèn­cia del moment polític que vivim. La per­se­cu­ció a Con­vergèn­cia i a alguns dels seus rep­re­sen­tants, la per­se­cu­ció a empre­saris… res no passa perquè sí. Estiguem alerta doncs i preparats que qual­sevol de nos­altres podria ser el següent. Però al mateix temps: amunt i crits, som-​hi per dig­ni­tat, perquè ens faran patir però ja comencem a ass­a­borir la vic­tòria. Ja ens comença a arribar la seva olor. Plo­rarem però després riurem. Hi haurà víc­times però la vic­tòria col·lectiva serà tan impor­tant si ho fem bé, que serem una gen­eració recor­dada pels sem­pres dels sem­pres. El Dream Team català. Els que vam acon­seguir que la utopia esdevin­gués real­i­tat, els que ens ho vam jugar tot pels que vin­drien. Els que vam vèncer mal­grat l’adversitat. Ara és el moment. Cata­lans, siguem dignes de Catalunya. Bon dia a tothom!
 
 
www​.ericber​tran​.cat
Publicitat

Opinió

Minut a Minut