Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Amb un avantprojecte de Constitució catalana fet entre tots i ben fet en tenim prou

|

- Publicitat -
Sovint els cata­lans ens per­dem amb la lletra petita. Ara estem en allò de si la inde­pendèn­cia ha de ser en 18 mesos, o que 18 mesos són massa i mil­lor fem-​ho en 17, o que si 18 mesos és massa just i mil­lor fer-​ho en 19. Fins i tot hem sen­tit dir que fer-​ho en 19 mesos enl­loc de 18 seria una alta traició. De fet, ara també estem sotmesos en plena dis­cus­sió sobre si en 18 mesos hi ha d’haver una declaració d’independencia i després unes elec­cions con­stituents i lla­vors la procla­mació, o si la procla­mació ha de ser després del refer­èn­dum de la nova Con­sti­tu­ció o sobre si hem de fer una llei de la tran­si­ció abans o després. En algun moment també dis­cu­tirem si s’ha de procla­mar la inde­pendèn­cia amb cor­bata o amb puny alçat, ja ho veureu.

Sin­ce­ra­ment jo no sé si va ser abans l’ou o la gal­lina i no és una cosa que em tregui el son. El que si m’enfada és veure guiri­gall entre con­sellers del nou Gov­ern on alguns que porten deu dies nom­e­nats ja inten­ten condi­cionar, par­lar de coses que no toquen o inten­tar mar­car paquet per­son­al­ista o par­tidista. Jo els vull tots a una i no en debats públics super­flus que despis­ten a la gent. És més, crec que la major part de l’independentisme el que volem ara és la inde­pendèn­cia i no entrar en un debat sobre els nous pres­su­pos­tos autonòmics que ens faci per­dre el temps durant qua­tre mesos més. Al cap­davall ja ho sabem que uns nous pres­su­pos­tos no podran ser mil­lors que els que hi ha ara. Fins i tot ho ha dit el Con­seller d’Economia tot i que abans de les elec­cions venia a dir que Con­vergèn­cia retallava per gust i ide­olo­gia. Encara que aquest memo­r­ial de greuges el guardarem per les elec­cions constituents.

 
A Madrid també s’ha obert ara un debat sobre si els par­tits cata­lans han de facil­i­tar algun tipus de Gov­ern o no i amb quines condi­cions. Alguns creuen que hem d’intentar nego­ciar el refer­èn­dum pactat. Doncs no, nos­altres el refer­èn­dum ja el vam fer el dia 27 de setem­bre ara no cal que retro­cedim. Ja van tenir temps pel pacte, ara anem a avalar una nova Con­sti­tu­ció Cata­lana. No havíem que­dat així?
 
I per cert, par­lant de debats, ja hi ha un quart avant­pro­jecte de Con­sti­tu­ció cata­lana pre­sen­tat. Jo agraeixo molt l’esforç i les ganes que s’hi han posat, però això de que gru­pets difer­ents facin i pre­sentin Con­sti­tu­cions no sé si és molt ser­iós. Tam­poc tinc clar si són aporta­cions amb bones inten­cions i desin­ter­es­sades o intents de condi­cionar des d’ara el debat ciu­tadà per una cosa tan impor­tant com serà la nos­tra Con­sti­tu­ció. Sin­ce­ra­ment, podem esperar i fer les coses ben fetes, entre tots i quan toqui, o podem con­trac­tar en Joan Saura perquè organ­itzi una mena de “Bus de l’Estatut” però amb la Con­sti­tu­ció. Jo optaria per la primera opció.
 
I sobre­tot, centrar-​nos en la clau que és eix­am­plar la base social favor­able a la inde­pendèn­cia perquè sem­bla sin­ce­ra­ment que ja tornem a estar en aque­lls moments on hi ha més intel.lectuals i plataformes que no pas gent picant pedra. I la gen­er­al­ització és injusta, per­doneu el sar­casme, però o ens arre­manguem i ens posem al costat dels qui estan tre­bal­lant a les trinx­eres o ens que­dem redac­tant papers i esper­ant a que a l’Ada Colau se li aparegui la moreneta i així ens ajudi a eix­am­plar el front del Si. A veure si al final ens tro­barem d’aquí 17, 18 o 19 mesos amb una dotzena de Con­sti­tu­cions i per­dent el refer­èn­dum, les elec­cions con­stituents o el que toqui. Bon dia a tothom!
 
www​.ericber​tran​.cat
Publicitat

Opinió

Minut a Minut