Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Ens cal més Europa i que aquesta compti amb una Catalunya forta

|

- Publicitat -
Ahir al vespre vam fer un exer­cici d’intentar veure’ns reflec­tits al mirall d’Europa i no ens va agradar el que hi vam veure. Primer perquè era un mirall tren­cat, després perquè hem descobert que als moments difí­cils on tenim reptes col.lectius per enda­vant ens n’adonem que la Unió Euro­pea queda lluny de ser la unió política que ens havien fet creure. I, mal­grat tot, estem con­tents de tot el que hem acon­se­guit, ho val­orem i som tossuts i volem més Europa.
 
Una Europa més unida, amb més aval democràtic i poder com­par­tit i al mateix temps que escolti els pobles i que de la diver­si­tat en faci vir­tut. Que no oblidi els val­ors fun­da­cionals de defensa dels drets humans i que sàpiga imposar-​los als Estats mem­bres. Una Europa que no només tin­gui opinió sobre com resol­dre con­flictes inter­na­cionals, sinó que també formi part de la solució.
 
Tenim una Unió posada molt en dubte, que té la cred­i­bil­i­tat sota mín­ims. I al mateix temps ens imag­inem amb una Catalunya inde­pen­dent dins d’Europa. I no només això, ens mar­quem el repte d’impregnar-la del nos­tre ADN i d’influir-hi. Què hi podem apor­tar? Molt. Una de les més impor­tants és la bar­reja, l’esperit inte­grador. Catalunya és un sol poble i té un pro­jecte polític i social comú i democràtic que és la inde­pendèn­cia. I això ho fem amb una soci­etat on podriem dir que gairebé tots els cata­lans tenim un antecedent proper nascut fora de Catalunya. I això ho fem en una soci­etat on un 20% de la població ha nascut en una altre indret del món.
 
Sí, doncs de ben segur que els cata­lans podem aju­dar a solid­i­ficar el pro­jecte europeu, a dotar-​lo de més poder polític i a que sigui un punt de trobada de difer­ents sen­ti­ments de nacional­i­tat. A fer per­dre la por als Estats a com­par­tir més les sobi­ra­nies, a demostrar que les iden­ti­tats nacionals no cal que siguin úniques, sinó que poden con­fluir amb una en comú. Fins ara sem­blava renyida una cosa amb l’altre, nos­altres demostrem que no és així.
 
Ens cal més Europa i que aque­sta compti amb una Catalunya forta. Aque­sta és la prin­ci­pal con­clusió que ahir vam arribar un grup de per­sones de diverses ide­olo­gies en un sopar en el marc de la Fun­dació Nous Cata­lans. Volem que la Catalunya Estat impregni Europa de cata­lan­i­tat i opinar sobre els reptes gen­era­cionals que tenim en els prop­ers 15 anys. És per això que ahir al vespre vam crear un punt de trobada i reflexió que es dirà Club Europa 2030. Per aquell any, des de Catalunya, quina Europa desit­gem? Bon dia a tothom!
 
www​.ericber​tran​.cat
Publicitat

Opinió

Minut a Minut