Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

El Tribunal Constitucional ja no mana a Catalunya

|

- Publicitat -
El braç judi­cial del Gov­ern espanyol ja té un un altre objec­tiu a punt. Després de sus­pendre la Con­sel­le­ria d’Afers Exte­ri­ors, ara van a per la pres­i­denta del Par­la­ment de Catalunya, Carme For­cadell, per haver con­sti­tuït una comis­sió sobre el procés con­stituent. Ella en primera instàn­cia i tots els dipu­tats que en for­men part podrien ser el proper objec­tiu del TC, primer amb un avís dient-​los que estan des­obeint i després advertint-​los que tenen l’obligació de fer com­plir la sen­tèn­cia del TC. Si la pres­i­denta del Par­la­ment no fes cas al que orde­nen el PP i el PSOE des de Madrid podria patir diverses con­se­qüen­cies com la inhab­il­itació. De moment el TC ja ha ini­ciat la tramitació de l’incident d’execució per des­obe­dièn­cia i el Par­la­ment té 10 dies per infor­mar sobre la creació d’aquesta Comis­sió. També la fis­calia de l’Estat per donar la seva versió.
 
Ahir el Pres­i­dent va dir que la Gen­er­al­i­tat de Catalunya con­tin­uaria fent política exte­rior i que la con­tin­uaria fent Raul Romeva com a Con­seller. També va men­cionar el tuit de Ger­ard Pique on deia “grà­cies Tri­bunal Con­sti­tu­cional, amb tu va començar tot”. Doncs sí, tot va començar amb el TC i tot pot acabar amb el TC. I és que si aquest òrgan judi­cial espany­olista comença a fer sen­tèn­cies i a Catalunya no s’obeeixen, sig­nifica que la Con­sti­tu­ció Espany­ola ja no és vigent a Catalunya. No és broma. Si Raul Romeva con­tinua de con­seller, si la Comis­sió del Procés Con­stituent segueix enda­vant, si Carme For­cadell con­tinua pre­sidint el Par­la­ment, Catalunya esdevé un ens propi on l’Estat ja no és capaç de fer com­plir la seva legal­i­tat. I alerta, l’Estat podria inten­tar fer respec­tar les seves sen­tèn­cies. Però no m’imagino com ho faran. Potser ni ells saben com fer-​ho. Fent entrar la Guàr­dia Civil al Palau de la Gen­er­al­i­tat enmig d’una reunió del comitè exe­cu­tiu i fent fora per la força al Con­seller Romeva? És una opció però em costa d’imaginar.
 
En tot cas, les paraules que ahir va pro­nun­ciar Puigde­mont no va ser menors. Al con­trari, van ser molt grans, amb molt sen­tit, com qui no vol la cosa va dir que no faria cumplir la sus­pen­sió de la Con­sel­le­ria d’Afers Exte­ri­ors. Són grans temps per la política. Moments impor­tants, deci­sius, emo­cio­nants. Hem arri­bat molt lluny i més lluny que arrib­arem. Grà­cies a mil­ions de per­sones. Però al mateix temps grà­cies a unes poques per­sones. Una d’elles Muriel Casals. Cal que con­tin­uem la seva lluita, i cal que la recor­dem i hom­e­nat­gem. Avui a les 19h al pas­satge dels Til.lers de Barcelona Òmnium li prepara un gran hom­e­natge. Som-​hi tots. Nos­altres som el vent, grà­cies Muriel!
 
www​.ericber​tran​.cat
Publicitat

Opinió

Minut a Minut