Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Emotiu homenatge a l’activista cultural Josep Espar Ticó

|

- Publicitat -

L’Ajuntament de Balaguer i l’agrupació cultural Bada-Pas van retre un emotiu homenatge al Teatre Municipal de Balaguer a l’activista cultural i polític d’arrels balaguerines Josep Espar Ticó, un dels fundadors del diari Avui i suport constant com a promotor cultural a la premsa de proximitat, a la qual ha ajudat al llarg de dècades des de tots els vessants,

Amb el títol ‘La llavor del blat’, Bada-Pas va anar esgranant la seva biografia; des de l’assassinat del seu pare l’any 36 fins la lluita perquè la sardana fos inclosa en la cerimònia inaugural dels Jocs Olímpics de Barcelona, passant per la seva participació activa en els Fets del Palau de la Música, l’afer Galinsoga, la campanya Volem bisbes catalans, l’impuls de la nova cançó o la fundació del Diari Avui, la revista Cavall Fort, la llibreria Ona, la discogràfica Edigsa la promoció de la llengua i la cultura catalana des de la Fundació ACAT, etcétera. El text s’anava intercalant amb l’actuació d’un cor, dos ballarins i d’una colla sardanista, donant encara més vivacitat a la narració.

Publicitat

Un cop acabat l’espectacle, amb un cant dels Segadors amb el públic d’empeus, Espar Ticó va pujar damunt de l’escenari acompanyat per l’alcalde de Balaguer, Josep Maria Roigé, i el regidor de Cultura, Miquel Aige. Roigé va recordar que “aquest és també un reconeixement a totes les persones que, com el Josep, s’han dedicat a cuidar la llavor quan tot estava cremat i que gràcies a la seva tenacitat i el seu esforç han posat les bases per arribar al procés que Catalunya viu en l’actualitat”. Així mateix, li va agrair l’afecte i deferència que sempre ha tingut vers Balaguer.

Per la seva banda, Espar Ticó també va acabar amb una referència al·legòrica amb el moment actual: “durant anys Catalunya va anar baixant, fins a tocar fons, com quan baixem cap a la vall d’Àger. Ara, hem de pujar al cim del Montsec, el més net i brillant de Catalunya. Amb la signatura del decret de convocatòria de la consulta per part del president Mas tots hem dit hem de pujar al cim del Montsec”. Espar Ticó es va mostrar molt emocionat i satisfet amb aquest homenatge.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut