Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Què fer, per Badalona?

|

- Publicitat -

L'evidència es comenta en petits grups a la Rambla o al voltant d'un parc, en les tertúlies espontànies d'amics que es visiten perquè “no hi ha on sortir”. El comentari de la falta d'animació de la ciutat passa de comentari rondaire a reflexió seriosa en cercles més conscients d'intel·lectuals i artistes que no es deixen guanyar per la desídia i la crítica amarga i es reuneixen per compartir criteris, per buscar solucions, per prendre iniciatives. I això és el millor que pot passar-li a una ciutat: que els seus propis fills, els que pensen de motu propi i els que creen amb les seves mans, el seu cor i les seves vides l’ètica de la ciutat, es decideixin a donar-li ànima, a insuflar-li aquest buf de vida que necessita tot cos social.

En efecte, és millor que tots els que mantenen viva la seva subjectivitat, tots els que estan desperts malgrat l’ensopiment de l'aclaparament quotidià, siguin de les elits intel·lectuals o siguin de la gent senzilla que té encara la guspira de l'enginy encès, tots plegats disposin d’aquesta reanimació. Perquè en cas contrari, quan l'animació es redueix a planificar activitats en els carrers i parcs, amb qualsevol cosa que soni alt a cau d'orella, amb qualsevol cosa que ompli aviat l'estómac, amb qualsevol cosa que distregui la vista o qualsevol cosa que entretingui a la gent… llavors la pretesa reanimació es converteix en ranera patètica d'una pobra ciutat malalta de l'ànima.

Publicitat

Badalona ha tingut sempre les seves misèries. Els seus racons foscos. Els seus bosquets de mancances i mesquineses. Amb tot, la seva identitat reeixia en les entitats cíviques. Si algú em preguntés què li falta a la meva ciutat, a la meva Badalona, diria sense pensar-ho dues vegades que el retrobament de l’harmonia social a Sant Josep, al Círcol, al Cor de Marina i a l’Orfeó Badaloní i al Marítim… etcètera, etcètera… Potser es remou alguna cosa amb l’incert futur de la seu del Círcol i amb un partner a Sant Josep, però no és res més que subsistència…

És feina de tots animar Badalona, sobretot el seu cor, aquest centre que ha anat perdent arrels i força i que el nou Ajuntament vol ajudar a revitalitzar. Animar una ciutat no és planificar activitats sinó deixar que l'ànima dels seus ciutadans ocupi i doni vida als seus ambients. Animar una ciutat no és fer soroll i menjar pels seus carrers, és fer espais perquè els seus habitants es reuneixin espontàniament i s'expressin sense pors. Animar una ciutat és facilitar l'articulació de xarxes d'intercanvi cultural entre les diferents institucions que existeixen en ella i que siguin, al seu torn, espais de creació i pensament sa i honest. Animar Badalona és soltar les seves amarres, deixar fer a la creativitat pacífica i cordial dels seus veïns, fomentar la petita i mitjana empresa que s'anima pel propi interès dels seus gestors, al mateix temps que se'ls exigeix no només impostos sinó qualitat en les seves ofertes. Ens cal aire fresc i aquesta és una enorme tasca pendent de l’Ajuntament. Em consta que hi ha consciència de què cal fer. Doncs, som-hi!.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut