Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Més qualitat de vida per a Badalona

|

- Publicitat -

Del 16 al 22 de setembre d’enguany es desenvoluparà la Setmana Europea de la Mobilitat, a la qual es convida a participar municipis, ONG, escoles i altres actors interessants en el tema. Desconec si l’Ajuntament badaloní té decidit anar-hi o no, però estimo que valdria la pena perquè aquest esdeveniment es durà a terme sota el tema de la mobilitat neta, compartida i intel·ligent, com ho indica el seu lema: “Compartint s’aconsegueix més”.

L’organització –que té el suport de la Comissió Europea- està convençuda que mitjançant l'ús de les formes comunes de transport, per exemple, es poden reduir les despeses d’un municipi i reduir la nostra petjada de carboni. Però el millor de tot per als ajuntaments que hi participin és que podran conèixer gent nova i intercanviar models de treball i idees, tot experimentant els beneficis de la mobilitat compartida.

Publicitat

A Espanya, el Ministeri de Medi Ambient és el coordinador de tot l’Estat i en el seu web ens diu que la Setmana Europea de la Mobilitat (SEM) “és una campanya de conscienciació dirigida a sensibilitzar, tant als responsables polítics com als ciutadans, sobre les conseqüències negatives que té l'ús irracional del cotxe a la ciutat, tant per a la salut pública com per al medi ambient, i els beneficis de l'ús de mitjans de transport més sostenibles com el transport públic, la bicicleta i els viatges a peu”.

Un cop d’ull al web oficial de la setmana ens aporta part del temari a treballar, el resum del qual és com una ciutat –cas de Badalona- pot gaudir de més qualitat de vida:

1.Desenvolupar un pla de mobilitat sostenible i tenir en consideració els principis de mobilitat sostenible a la planificació urbana.

2.Restringir l'accés a determinades àrees a vehicles motoritzats, prioritzant així l'espai per a vianants i bicicletes.

3.Construir noves infraestructures per caminar i anar amb bicicleta, incloent-hi carrils per a bicicletes separats del trànsit, parcs per a vianants i places, o augmentar les facilitats per a aparcament de bici.

4.Promulgar mesures per reduir la velocitat i el soroll del trànsit.

5.Incentivar els empleats dels edificis públics a anar caminant o en bicicleta a la feina, donant exemple així a la resta de la ciutat.

6.Realitzar campanyes i projectes perquè els habitants i turistes estiguin informats de com explorar la ciutat tant caminant com amb bicicleta, com ara excursions a peu, rutes turístiques per la ciutat, etc.

Animo l’Ajuntament de Badalona a fer seva aquesta setmana i portar-la cap aquí per a fer nostres les dues ambicioses metes que la Comissió Europea ha establert per a la mobilitat urbana: l'eliminació dels cotxes contaminants dins les ciutats el 2050 i avançar cap a la logística urbana d'emissions zero en els grans centres urbans el 2030.

Si les autoritats badalonines volen una ciutat amb més qualitat de vida, han de centrar-se en les quatre àrees prioritàries que contempla la Comissió Europea: la innovació, la digitalització, la descarbonització i la gent. Un cop fet això, des de la Casa de la Vila es podrà exigir als ciutadans que es comprometin a canviar o variar la manera de moure’s, mitjançant transport públic, en bicicleta o caminant; demanin permís per utilitzar carrers públics per a esdeveniments comunitaris i festivals, per poder veure els beneficis de socialitzar en els seus barris; unir-se a iniciatives de cotxe compartit, tant per estalviar diners com emissions a l'atmosfera, reservant el cotxe particular per quan sigui necessari i, finalment, instar els badalonins a iniciar un diàleg amb les autoritats locals per crear espais més agradables, així com rutes racionals i continues per a vianants i ciclistes.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterImprimirShere with friends

Publicitat

Opinió

Minut a Minut