Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024
Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024

Eradicar discriminacions

|

- Publicitat -

El passat  17 de juliol, el Parlament de Catalunya va aprovar la tramitació de la proposició de llei proposició de llei contra l'homofòbia i pels drets dels gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals.
Aquesta  proposició ja té un llarg trajecte. Parteix d’un projecte  de llei elaborat entre el 2007 i el 2010 pel Govern de la Generalitat, concretament pel Departament d’Acció Social i Ciutadania, amb persones expertes i un llarg procés de participació. L’any 2010, finalment, el text va ser aprovat pel Consell Nacional de Lesbianes, Gais i homes i dones Transsexuals i bisexuals de Catalunya. La llei va quedar sense aprovar i portava més de dos anys aturada.

Aquesta, és una llei llargament reivindicada pel col·lectiu LGTB i porta el segell del compromís electoral dels diferents grups parlamentaris que l’avalen (ERC, PSC, IC-V-EUiA i CUP al qual s’han afegit CiU i C’s). El passat dia 17 va superar, a més una esmena a la totalitat presentada pel Partit Popular.

Publicitat

Els discursos van ser llargs i compromesos, l’ambient a l’hemicicle del Parlament, era emotiu. Les diferents entitats agrupades a la Plataforma LGTB.cat van aplaudir el moment i el van qualificar de moment històric. Les organitzacions i entitats, com UGT o la mateixa FMAC, que els acompanyàvem  mostràvem el compromís del treball conjunt i unitari.

Som conscients que l’homofòbia, la lesbofòbia, la transfòbia i la bifòbia (LGTBfòbia) són presents en tots els àmbits socials. En l’àmbit del treball, es dona de forma subtil, invisible… s’afegeix a les tàctiques de mobbing que, massa vegades, es donen en l’àmbit laboral i discriminen a l’hora d’accedir a un lloc de treball. La proposició conté un capítol sobre el mercat de treball, el principi orientador del qual diu:

El departament competent en matèria laboral ha de tenir en compte la diversitat afectiva sexual i d’identitat de gènere de les persones així com el dret de les persones a no ser discriminades per raó d’orientació sexual, d’opció afectiva sexual o d’identitat de gènere dins de totes les seves polítiques.”

És important, doncs, conèixer les discriminacions que es produeixen i  quines mesures poden ser efectives per combatre-les. En aquest sentit, des de la Fundació treballem amb el grup LGTB d’UGT per tal d’avançar en aquest coneixement i propostes.

L’acceptació a tràmit de la proposició ha estat un primer pas, ara queden treballs i un llarg calendari de compareixences, noves propostes, esmenes… que donaran peu a una llei per eradicar la LGTBfòbia a Catalunya, que serà, un cop més, pionera en l’avenç dels drets de les persones del col·lectiu LGTB.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut