Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

Descansar per tornar a la tensió

|

- Publicitat -

Tornar, qui ha pogut gaudir-ne, de les curtes vacances d’inici d’aquesta primavera no és una cosa fàcil. Abans es parlava de la síndrome post-vacacional… ara parlem de mantenir el nivell salarial, la feina, els drets socials i esperem que durant les vacances no s’hagi tret algun decret ràpid o hi hagi hagut alguna negociació secreta que ens retalli i ens llenci a la precarietat.

A hores d’ara, hi ha preocupacions diverses que ens aboquen a tensions importants en el nostre dia a dia. Els nostres drets minven i s’anuncien noves retallades als pressupostos sinó s’arriben a acords amb Europa, i amb l’Estat. Els convenis col·lectius, amb la reforma laboral, es volen convertir en paper mullat però la força de la unió és molta i la necessitat de negociar entre les parts imprescindible. A hores d’ara, hi ha un 40% de convenis col·lectius sense tancar, pendents de negociació. Sindicats i patronal han de renovar els convenis col·lectius i el termini es tanca el 7 de juliol.

Publicitat

UGT va elaborar el passat mes de gener un informe sobre la situació de la negociació col·lectiva, segons el qual el mes de gener d’enguany el 54% dels convenis d’àmbit provincial i català estaven bloquejats i el 10% prorrogats, només hi havia acord en un 36%, a hores d’ara hem avançat un mínim 4% i això posa un 60% de les treballadores i treballadors en la corda fluixa depenent dels acords.

Segons la darrera reforma laboral sinó s’arriba a acord en el termini fixat desapareixerà la ultraactivitat que és el terme utilitzat per anomenar la vigència del conveni antic front a la manca d’acord entre les parts pel nou conveni. Així, segons la reforma, es quedarien sense conveni el 60% de les treballadores i treballadors.

UGT i CCOO van portar a terme unes jornades de debat en la que acordaren els següents punts:

  • La unitat d’acció sindical és la millor eina per fer front les retallades en els drets laborals
  • Exigir a la patronal Foment del Treball la urgent constitució de la mesa de seguiment de l’ Acord Interprofessional de Catalunya, amb l’objectiu d’analitzar l’actual situació de la negociació col·lectiva a Catalunya.
  • Exigir la implicació del Govern de la Generalitat en els casos de bloqueig en els processos de negociació dels convenis col·lectius per part de les organitzacions empresarials.

Segons l’informe d’UGT el 67% de convenis de la indústria estan bloquejats, el sector de comerç i el turisme el 52% i en el sector serveis –tant públics com privats- tenen el 50% dels convenis amb acord.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut