Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

La salut, importa?

|

- Publicitat -

Les retallades en l’àmbit de sanitat afecten greument la salut.  Segons dades fetes publiques,les retallades pressupostàries en les diferents Comunitats autònomes és de 8.715 Milions d’€ i d’aquests uns 5.365 Milions d’€  afecten directament a la sanitat pública.

La mitjana  estatal de despesa sanitària per habitant és de 1463 €, menor que Itàlia (1.913 €) i només per sobre de Xipre, Grècia, Portugal, Eslovàquia, Eslovènia, Malta i Estònia de l’eurozona, i molt per sota de la mitjana de l’Europa dels 17 (2094 €) i de l’Europa dels 27 (1843 €)una realitat trista i que mostra al caire privatitzador que s’està seguint en l’àmbit de les estructures sanitàries i posa molt en dubte el caire gratuït i universal  donat que es proposa una reducció dràstica de la cartera de serveis bàsics.

Publicitat

Per posar alguns exemples la proposta que hi ha sobre la taula pretén noves retallades en alguns àmbits importants com ara: l’eliminació de l'exempció de pagament per part del pacient de tractaments per accidents laborals i malalties professionals. També  s'estudia excloure bastons i crosses del catàleg de material a finançar i el copagament de  l'oxigenoteràpia (que afecta a malalties respiratòries greus), així com  l'exclusió del finançament de tires i mesuradors de glucosa per a les persones diabètiques. Aquestes noves retallades, en cas que es portin a terme, posen sobre la taula la cobertura del nostre sistema de salut i s’aposta de forma, encara més clara, pel desmantellament de la sanitat pública, en tant que dret.

Així qui tingui diners per accedir a la sanitat privada podrà tenir una sanitat amb recursos mentre qui només tingui accés a la sanitat pública veurà fortament laminats els recursos i teràpies a que té accés.

A Catalunya les retallades estan anant més enllà. Es va fer públic fa poc temps l’informe d’una consultora  que proposava la fragmentació en petites empreses privades de l’actual gestor públic del sistema sanitari català: l’Institut Català de la Salut. Alhora portem mesos tancant espais públics per concertar nous espais privats, i les llistes d’espera han augmentat. De fet, aquestes noves propostes de retallades són la resposta  ala proposta de la patronal del sector de la sanitat concertada: reduir el sector públic a allò bàsic deixant que sigui el sector privat qui desenvolupi els serveis.

Si les retallades segueixen produint-se les inversions en l’àmbit públic no es produiran i anirem destruint el que tant a costat a nivell social i econòmic: una atenció a la salut pública i de qualitat. I això tindrà un doble pes en el cas de les dones, com a cuidadores i com a pacients seguim sent la majoria social més exclosa i minvada de drets.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut