Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Erasmus i la pobra gent

|

- Publicitat -

Alguns mitjans s’han fet ressò del vintè aniversari del programa de beques europeu que permet, els estudiants universitaris, cursar els mateixos estudis a l’estranger. L’Erasmus, una excel·lent iniciativa de la Comissió Europea.

El programa permet la convivència de joves aplegats en un mateix entorn, més o menys allunyat de l’àmbit quotidià, i clar, és una experiència que va més enllà de l’àmbit estrictament acadèmic. Cada any el número de places és limitat, ja vingui definit per universitat o per centre docent. I existeix una bossa de diners -xavalla- que es reparteix de manera equitativa en funció dels mesos que l’estudiant decideix estar-se a fora. Fins aquí molt bé.

Publicitat

El que no he llegit enlloc, però, són les precàries condicions econòmiques a les que han de fer front els joves estudiants catalans que decideixen participar d’un Erasmus. No he llegit enlloc que, tot i ser europeus, no parteixen de les mateixes condicions que els estudiants francesos, belgues, alemanys… I doncs, si abans afirmava que la bossa es repartia de manera equitativa?

Rebre una beca Erasmus suposa uns 120€ mensuals. Amb aquesta quantitat ho tens força pelut per viure a Itàlia, Grècia, Portugal… Però ja m’explicaràs com t’ho fas si decideixes anar, posem pel cas, a Finlàndia o Suècia. O et passes tot l’estiu previ a l’aventura treballant per fer caixa, o demanes el teu primer crèdit a “La Caixa” (que s’ofereix perquè puguis tornar-lo d’una manera… còmoda), o totes dues coses.

I per què els francesos, belgues, alemanys, no tenen el mateix problema? Doncs perquè les ajudes del programa Erasmus estan obertes a ser complementades per l’Estat. És a dir, França, Alemanya, Bèlgica, compensen extraordinàriament la dotació Erasmus. L’estat espanyol, no. L’estat espanyol, en detriment, premia les beques que en diu “Séneca”, que permeten estudiar, si et ve de gust, on vulguis mentre no et moguis d’Espanya.

La diferència entre una i altra és: ajut econòmic per a realitzar un Séneca, aproximadament 500€ mensuals. Complement per a realitzar un Erasmus, 0€ mensuals. Ni això saben entendre, pobra gent.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut