Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Estem més fotuts?

|

- Publicitat -

Per una banda tenim certs personatges de la CUP que després de fer una crida per l’abstenció, diuen que una força que queda cinquena a Barcelona (no els importa que sigui la primera a Lleida i Girona), no pot presidir la Generalitat. El que surt al Congrés madrileny importa i no importa segons cap a on vagi el fum. A trobar ridícules excuses per no pactar amb la descremada “dreta” catalana li diuen “la coherència” dels nous partits.
 
Per una altra banda (pel cantó positiu) les forces independentistes han obtingut el millor resultat possible a Madrid. Major influència era impossible. Mentre no hi hagi una desconnexió finalitzada són molt bones notícies. Certament és molt complicat que acabi fructificant un acord PSOE, Podemos i independentistes catalans, però és la solució menys dolenta pel PSOE.
 
Faci el que faci, el PSOE perdrà a mig termini. Unes noves eleccions beneficien al PP i perjudiquen especialment a Ciutadans, però segurament també al PSOE, doncs Podemos està a l’alça. Pactar amb el PP (o una abstenció) li suposaria passar a ser una força d’esquerres residual: no tornaria ser la referència de les esquerres i acabaria como el PASOK grec. En canvi, acceptant el referèndum, malgrat damnificar al partit a curt termini i beneficiar sobretot a Ciutadans (un rival molt menys consistent que Podemos, condemnat a desaparèixer perquè un centre indefinit sempre és un blanc fàcil i a llarg termini el desgast és inevitable),  li permet mantenir intacte el seu posicionament com a partit de referència de l’esquerra espanyola, si ven la consulta com a una imposició de Podemos i com una condició necessària per a evitar el retorn del PP. Poden dir: som d’esquerres, com Podemos, i hem traicionat “Espanya”, però molt al nostre pesar per tal d’evitar que l’indecent PP segueixi governant, no com aquests de Podemos amb qui vam pactar, que portaven el referèndum al programa.
 
Si el PSOE té l’oportunitat de pactar amb Podemos i els independentistes, ho ha d’intentar. El més complicat serà que a l’hora de la veritat Podemos vulgui realment pactar i no fiqui condicions irrealitzables a nivell econòmic, i així poder excusar una oposició que porti a la ingovernabilitat.  
 
En definitiva, s’ha confirmat l’obertura d’alguna nova escletxa que ens pugui dur a una independència pactada –tot i ser molt petita. I si no tinguéssim un calendari tan ajustat, ja de pas, podria donar poder de negociació als grups independentistes del Parlament per pactar la presidència amb noves forces. 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut