Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

La coherència ens duu a noves eleccions

|

- Publicitat -

Aquest NO a Mas ha confirmat la mort d’aquest procés. Pot haver-hi d’altres. Mai és massa tard. Però era una mort anunciada. Com a mínim caldrà trobar nous lideratges.
 
Només cal veure les celebracions dels espanyolistes d’aquí i de tots els d’allà. Celebren la mort d’Artur Mas. L’odien més del que podrien odiar a l’Anna Gabriel, per exemple, per tot el que ha significat i per simbolitzar la transformació d’una gran part del país. Però especialment celebren que l’estocada hagi estat catalana (i en part valenciana, doncs sembla que els vots dels valencians de la CUP han votat en contra).
 
Una cosa hem pogut treure clara: els cupaires que volen el benestar de Catalunya volien investir a Artur Mas. Els qui abans del benestar del catalans, i com a fanàtics que són, procuren pel benestar d’una idea insubstanciable com la del socialisme, han votat en contra. I han guanyat.
 
Alguns defensaran que val més que Artur Mas faci un pas enrere. I segurament és el que hauria de fer, malgrat semblar-me una situació molt injusta per tot el que ha sacrificat. Com també s’han sacrificat d'altres partits com ERC, pel bé de la unitat: els qui no s’han sacrificat gens i només miren pels seus interessos són els de la CUP. Tot i que ho disfressen molt bé de falsa coherència: òbviament tots els mitjans ajuden a difondre aquesta imatge, fins i tot després de l’esperpent de fa una setmana i la manca de transparència.
 
Artur Mas ha de fer un pas enrere i no de costat, doncs seria una humiliació major, que és el que sempre han volgut fer els extremistes de la CUP. Però abans han d’haver noves eleccions. Unes noves eleccions amb un altre Junts Pel Sí liderat per Junqueras (s’ho mereix: i ho diu hom que mai ha votat ERC).
 
Unes noves eleccions impliquen un alt risc d’arribar a un país ingovernable del tot. Però tampoc podem continuar depenent d’aquest grup de sectaris que és la CUP (no hi hauria estabilitat alguna en l’acció de Govern). I suposaria una nova (tot i que segurament encara més improbable) oportunitat per aconseguir una majoria de vots.
 
I a part de la inútil humiliació que suposaria no convocar noves eleccions ara, convocar-les és una qüestió de “coherència” que tant es reivindica últimament, d’acord el que s’ha dit els últims mesos. El que no es pot acceptar és que només siguin “coherents” (in extremis) els qui no s’han sacrificat en res pel bé del procés i que només miren pel seu bé: perquè malgrat que perdran molts vots d’independentistes que es pensaven que s’acceleraria el procés amb ells, la propaganda gratuïta que se’ls ha fet té un valor incalculable per a un grup minoritari com aquest. 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut