Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

DUI provisional

|

- Publicitat -

Primer volia expressar la meva admiració a tota la gent que va acudir a votar i a defensar la votació el diumenge contra els depredadors messetaris, i a totes les institucions i agrupacions de la societat civil que ens han portat on mai haguéssim imaginat. Gràcies a la seva valentia i coneixement hem demostrat ja moltíssim.

L'objectiu anhelat per tantes generacions està més a prop que mai. No obstant, malgrat l'enorme esforç realitzat i la intel·ligència demostrada, encara queda un llarg camí si volem aconseguir la independència.

Es menciona que el proper pas lògic (i no per això poc atrevit) seria la declaració unilateral d'independència. Però abans d'un pas de semblant magnitud, potser hauríem de prevenir qualsevol possibilitat de realitzar un salt al buit. I això ens ho podria donar la figura d'una DUI reversible, que reconegui l'opció de retrocedir: reservar el dret de reunificació en cas que un referendum pactat així ho determinés en el futur,

Tenim, d'una banda, que s'ha intentat realitzar el referèndum tan bé com ha estat a les nostres mans, i que disposem d'unes dades (diguem que no estem pas a cegues sobre quina és la voluntat dels catalans), però també, per una altra banda, tenim que aquest resultat no pot ser definitiu perquè el boicot de l'Estat ha funcionat: almenys per destrossar la legitimitat formal de la quantificació amb la suficient representativitat.

No obstant, això no significa que Madrid hagi guanyat. I no em refereixo només simbòlicament, que és obvi que la imatge que han donat les forces d'ocupació exteriors (perquè recordem que un 80% de la població catalana dóna suport a la consulta, sigui partidària o contrària a la independència) ha estat lamentable.

Em refereixo al fet que per a no concedir la victòria a l'Estat central, el que ha de seguir no pot ser la inacció: algun canvi estructural ha de produir-se ja, encara que sigui provisional. I aquest canvi podria ser la DUI prevista. Però aquest canvi ha de poder ser reversible perquè, malauradament, els resultats obtinguts no es poden considerar com a definitius.

Certament els resultats d'un referèndum d'una qualitat que no és la ideal molt malgrat la voluntat dels organitzadors solament seran invàlids quan existeixi una alternativa millor per conèixer la realitat de la voluntat popular, però queda clar que són susceptibles de rectificació (com tota dada empírica).

En resum, DUI sí, però només si és reversible, i per tant, provisional (previsiblement): és a dir, vigent mentrestant la part que ha realitzat el boicot i que impedeix votar amb normalitat, no acordi, de manera creïble, dur a terme una millor recollida d'informació.

Una DUI definitiva faria perdre gran part de legitimitat que han guanyat els independentistes des del 20-S, perquè la votació no ha tingut totes les garanties que els organitzadors haguessin desitjat, però l'absència d'algun tipus de transformació estructural real (encara que reversible), suposaria ignorar la millor expressió democràtica de la qual disposem i atemptaria contra la voluntat popular. En canvi, una DUI reversible obliga a la part que boicoteja la democràcia a acceptar les normes de la mateixa: rentar-se les mans ja no seria una resposta que ja els valdria i amb la qual podrien seguir estant conformes (ja no equivaldria a l'statu quo actual). 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut