Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Després de la DUI: Govern a l’estranger?

|

- Publicitat -

Suposo que a aquestes alçades de la pel·lícula, els catalans ja sabem que no podrem fer la consulta. Tot i que en Mas i, sobretot, en Junqueras hi insisteixin (és un paper molt ben estudiat), el referèndum per a la independència  no es podrà dur a terme. Estem abocats, doncs, a preparar unes eleccions plebiscitàries.

Davant d’aquest escenari i la més que probable victòria del ‘Sí’ a la independència, es comencen a plantejar molts possibles escenaris.

Publicitat

Un cop feta la DUI, Artur Mas podria ser detingut i empresonat. Tal vegada, l’Estat aboliria l’autonomia catalana. Segons la Constitució espanyola tenen potestat i legitimitat per fer-ho. Podria passar perfectament i, segons he pogut saber, des de l’ANC (i suposo que també des del Govern) es donen possibles solucions a tal context.

La primera de totes seria la de traslladar el president i el govern a l’estranger. És una possibilitat raonada i estudiada. Perpinyà pot ser una ciutat factible, per la simbologia que carrega i la proximitat geogràfica. Però també podria ser a Belfast o Edimburg o si se m’apura, a l’Alguer.

Des d’allà se seguirien ampliant els suports de la comunitat internacional, segurament en xoc per la situació. De fet, la diplomàcia catalana ja està treballant a fons per tenir al nostre costat l’Estat d’Israel. Una maniobra excel·lent tenint en compte que, immediatament després de l’acceptació d’Israel, tindríem el reconeixement dels Estats Units, que provocaria una escala d’acceptacions com les de Canadà, Japó o Alemanya, d’entre d’altres… També tenim la sort que el govern de Rajoy, per desviar l’atenció de la crisi econòmica, va tornar a situar en l’agenda política el conflicte amb Gibraltar. Els Països de la Commonwealth, que pertanyen a la Corona d’Isabel II, també estarien al nostre costat tenint en compte la recança del Regne Unit cap a Espanya després del recent conflicte a ‘El Peñón’. No cal dir que la majoria d’ex-repúbliques soviètiques també donarien suport a la independència.

Amb els suports internacionals aconseguits des de l’estranger i amb els resultats electorals sobre la taula que ens legitimarien davant la comunitat internacional, es podrien començar a restituir les institucions catalanes amb el vist-i-plau d’Europa i els Estats Units. No es descarta el retorn del president i els seu govern escortat per cascos blaus de l’ONU si es necessari, fet que deixaria en evidència a Espanya i mostraria un clar suport del món a la causa catalana, obligant així a que Espanya acabi acceptant la situació.

Ens faríem creus si coneguéssim  totes les jugades d’escacs que es contemplen per dur a terme la independència de Catalunya. En un segon article, parlarem de les reaccions violentes que hi poden haver com, per exemple, terrorisme d’estat contra Catalunya.

@gerardsese

Publicitat

Opinió

Minut a Minut