Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Nosaltres, únics ambaixadors catalans

|

- Publicitat -

He estat uns dies de vacances a Dublín. Bé… més aviat… el mot “vacances” és relatiu ja que he estat fent un curset d’anglès pels matins i per les tardes una mena de turisme fugaç. Ha estat divertit i estic content. D’altra banda, però, he pogut comprovar moltes coses, algunes molt negatives… la principal és que m’he adonat del nivell de la nostra presència al món. M’explicaré:

En el curset d’anglès que ara mateix citava hi havia gent d’arreu d’Europa amb una clara majoria d’Italians i gent de l’Estat espanyol. La mescla entre cultures i gent era espectacular. Divertidíssim i molt enriquidor. A més, la pregunta obligatòria de després de “What is your name?” era “Where are you from?”, i aquí és on començaven els problemes…

Publicitat

“I’m from Catalonia”. Responia jo. Les mirades solien ser estranyes… “What?”. La majoria d’ells no entenien per què jo era català: “Ah, you are from Spain, ok!”. I jo immediatament: “No, no, no! I’m not spanish I’m a Catalan only”. I seguien els problemes.

Com que estàvem en un context estudiantil i mínimament culte, immediatament tothom em demanava amb ànsia que expliqués les raons del per què jo no era espanyol i sí català. I creieu-me… me’n vaig fer un tip. Ho vaig explicar a tants italians… a tants Francesos… tots m’escoltaven i anaven fent un “oh… oh… really?” No es creien les injustícies que viu el nostre país. Jo, explicant a un francès la diferència entre “Estat” i “País”, explicant als italians que no som com la Lliga del Nord (ultra dreta italiana) i que no només l’economia ens mou sinó la història, la cultura, la llengua, la tradició i el sentiment. Explicant als Polonesos que també tenim realitats històriques diferents… Tothom pels passadissos em saludava dient “the catalan boy”.

Durant quinze dies he fet d’ambaixador, ambaixador català. He fet una divulgació i explicació de qui som i què volem ser. Citant a escriptors com Ramon Llull o Ausiàs March que haurien de ser internacionalment coneguts com ho són Cervantes, Maquiavel o Shakespeare. Explicant que Catalunya juntament amb Anglaterra tenia un sistema polític avançat respecte a tota Europa. Explicant que el concepte de nació neix a Catalunya ja a l’Edat Mitjana… Fins i tot alguns espanyols feien broma i deien que quinze dies més amb mi i votarien a Esquerra.

I això és el més important. Catalunya, els Països Catalans, no són un estat i els catalans en som conscients. No tenim institucions per poder fer diplomàcia a nivell internacional. La gent no ens coneix. Només nosaltres podem fer d’ambaixadors de la nostra cultura. Només nosaltres, ara, podem lluitar per fer-nos un lloc al món. I només nosaltres podem seguir endavant perquè algun dia, el nostre esforç, la nostra dedicació i l’amor per la nostra cultura esdevinguin en el fruit més preuat, la realitat d’assolir un Estat. Aconseguir ser per fi ciutadans de ple dret i no estar subordinats a una altra cultura i a un Estat que no ens el fem nostre.

De moment, seguim allà, nosaltres catalans, fent d’ambaixadors. El millor de tot, i que em va il•lusionar molt, és que hi havia altres catalans i tots em recolzaven. Tots pensàvem igual. Fins a tal punt que encara vam crear més confusió i sorpresa a tota aquella comunitat d’europeus i cert neguit als espanyols…

Publicitat

Opinió

Minut a Minut