Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Basquitis aguda

|

- Publicitat -

Prou si us plau! Prou de plànyer el poble basc. Per què som així els catalans? Què veiem en els bascos? Per què ens sentim inferiors a ells? Per què creiem que són els nostres germans? Per què ens agrada tan la seva cultura? Per què ens la fem una mica nostra si no hi tenim res a veure? Per què? No ho sé però tan de bo canviés aquesta entrega incondicional cap als bascos.

Si que és cert que estan oprimits per Estats com Espanya i França, com nosaltres. Si que és cert que lluiten per aconseguir els mateixos objectius que nosaltres, l’autodeterminació i la independència. També és veritat que han patit repressions similars i que allà la política encara és més ferotge i acarnissada. Sí! I si que podem tenir un sentiment de germanor per tot això. És bonic, i tant! Però el que no podem fer és perdre el cul per ells com ho fem.

Publicitat

D’això me’n vaig adonar aquest estiu quan preparava la maleta per viatjar. Tinc una camisa d’Euskal Herria i cap de Catalunya. Vaig començar a reflexionar… He estat moltes vegades al país basc i no he vist pas bascos amb samarretes catalanes. En canvi aquí n’he vist moltes d’Euskadi. Allà passen de nosaltres, és més… fins i tot m’atreviria a dir que no els caiem gaire bé. Si més no, ja us puc dir que no ens tenen en un pedestal ni ens veneren com si que ho fem nosaltres. A l’avió tornant de vacances aquest estiu, a la porta que ens conduïa cap a Barcelona, vaig veure un noi amb la samarreta de la selecció d’Euskadi. Evidentment no era pas basc… sinó català!

Prou de creure’s frases populars com “un català és com un basc però amb menys collons”, prou de pensar que ells ho fan millor. S’ha acabat anar de víctimes i enlluernar-nos amb l’empenta basca. Ells no faran res per nosaltres, només miren per sí mateixos. Un exemple serà que el PNB és molt provable que voti que sí als Pressupostos Generals de l’Estat. També van ratificar al Congrés espanyol a la Magdalena Álvarez. Què no ho recordem? Els interessava! No faran mai front comú ni es solidaritzaran amb la causa catalana i molt menys si es tracta de finançament, inversions i infraestructures, quelcom que ells ja tenen resolt.

I amb tot això no vull generar odi ni confrontació, simplement que nosaltres fem. No cal estar-los mirant constantment. Fem. Fem la nostra. No ens planyem, no els vulguem igualar o superar. No. Hem de fer el que ens toca fer a nosaltres. Res més.

Però em segueixo preguntant… per què els catalans patim aquesta basquitis aguda…?

Publicitat

Opinió

Minut a Minut