Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Què n’espero del Congrés de Telefonia Mòbil de Barcelona

|

- Publicitat -

Torna un any més a la ciutat comtal el Congrés Mundial de Telefonia Mòbil, abans anomenat 3GSM i des de les dues darreres edicions rebatejat a Mobile World Congress (MWC per als amics), una terminologia que deixa a entreveure un concepte més ampli del que és la mobilitat i que va més enllà dels telèfons.

Enguany ja en serà la quarta edició, i jo puc dir amb orgull que sóc un dels “veterans” que hi ha estat present des de la primera que es va celebrar a la capital catalana. Amb aquest bagatge m’agradaria, si em permeteu, atrevir-me a fer una mica de futurologia sobre les novetats que podrem veure en aquest esdeveniment:

Publicitat
  • El fabricant de mòbils ha mort! visca el fabricant de mòbils! Segons afirmen els principals gurus (mot que en el nostre argot vol dir expert) del sector, el fabricant de telèfons ja no té cabuda en el mercat. Ara cal que una empresa sigui quelcom més i s’aboqui a oferir serveis enlloc de vendre només el “ferro”. Nokia ja fa temps que ha encetat aquest camí, en el qual hi ha fet fa poc un salt qualitatiu cap endavant en començar a oferir la cartografia i els serveis de GPS gratuïtament. Però jo em pregunto: si la majoria dels serveis són gratuïts, de què se suposa que han de viure aquesta gent? el canvi de filosofia té trampa: cal tendir cap als serveis per vendre més mòbils.

  • L’arquitectura ARM m’agrada, i no sóc l’únic que així ho afirma; fabricants com Qualcomm estan gaudint de molt d’èxit al mercat amb els seus xips SnapDragon basats en els dissenys Cortex A-8 i A-9 de la companyia anglesa ARM, que es perfila així com la gran rival d’Intel en el camp dels dispositius ultramòbils. MID’s i netbooks basats en aquests xips lluiran aquests dies en els estands dels pavellons de la fira de Barcelona.

  • Android continua sent moda, malgrat que Google no ha desplegat a Barcelona tot el seu encant, limitant-se a una suite d’hospitalitat i un sol acte públic, una jornada dedicada als desenvolupadors que treballen amb la seva plataforma per a dispositius mòbils. Veurem molts llançaments de nous dispositius basats en aquest sistema, i no només smartphones, sinó també tablets i netbooks.

  • Cap a l’infinit i més enllà! sembla que ens diuen -parodiant a l’inefable Buzz Lightyear- els fabricants d’infraestructures com Nokia Siemens o Huawei respecte a la tecnologia LTE, el màxim exponent del que ha de ser la connectivitat de quarta generació. Aquest, i un cop ja implantada en gran mesura la 3G i havent-se-li tret el suc comercial, es perfila com un dels grans eixos temàtics a nivell empresarial. Com desplegar-la, quins avantatges aporta i quines despeses suposarà, seran alguns dels temes a dilucidar durant el congrés.

  • El telèfon deixa de ser el rei, que ho era (i indiscutiblement) en anteriors edicions. Una plètora de nous formats entre els quals s’hi compten els MID, UMPC, netbooks i Tablet PC, ocupen ara un espai entre el telèfon i el portàtil més petit (subnotebook o ultralleuger, segons la nomenclatura) que abans estava buit. Aquesta edició del 2010 marca un canvi, un relleu en el focus de l’esdeveniment en el que els smartphones passen el testimoni a un conjunt de dispositius entre els quals s’hi inclouen.

Aquests són només uns apunts del què jo penso que ens produiran aquests quatre dies d’esdeveniment.

Podeu seguir tota l’actualitat sobre el món de la informàtica i les noves tecnologies a www.imatica.org, noticiari del qual en sóc director i editor.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut