Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

El Pilar de la Vergonya

|

- Publicitat -

La ONG alemanya Zentrum für Politische Schönheit (Centre per la Bellesa Política) ha endegat un projecte d’homenatge a les víctimes de la matança de Srebrenica així com de denúncia del paper que féu i encara fa la ONU al respecte. El monument es vol alçar per commemorar els quinze anys de la matança, que es compliran aquest 11 de juliol.

El Pilar de la Vergonya, així s’anomena el projecte, sorgeix com a resposta a la negativa de la ONU a reconèixer la seva responsabilitat en el genocidi i a la arrogància que va mostrar durant el procés al que la van sotmetre els supervivents. El 30 d’abril de 2010, el tribunal de segona instància de la Cort d’Apel·lacions del Tribunal Penal Internacional per l’Antiga Iugoslàvia va rebutjar la demanda en contra l’organització, un judici on l’organització es va negar a comparèixer. La sentència absolutòria atorga a la ONU immunitat judicial arreu del món. El monument també vols ser testimoni de la inacció dels governs occidentals davant una matança previsible, anotant els noms dels responsables polítics i militars per tota l’estructura.

Publicitat

L’escultura consisteix en una gegantina construcció de les dues inicials de les Nacions Unides de vuit metres d’alçada. Les lletres, fetes de malla d’acer, seran emplenades amb 16.744 sabates que simbolitzen les 8.372 víctimes del genocidi més gran comès a Europa des de la Segona Guerra Mundial. La construcció es farà a Potocari, sobre la fabrica de bateries que serví de caserna al batalló holandès de cascos blaus que comandava la Zona Protegida de Srebrenica. La situació final, però, serà decidida per l’organització Dones de Srebrenica, amb qui es col·labora en aquest projecte.

Fins al 25 de juny, l’organització recull sabates per al monument a Bòsnia, Alemanya, Suïssa i Àustria (vegeu-ne el llistat de llocs).

Crònica sobre el genocidi: Srebrenica, quinze anys d’oblit

Publicitat

Opinió

Minut a Minut