Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

La terra

|

- Publicitat -

La terra és vista, entesa, estimada i sublimada fins a descriure-la de la manera més bella i única per molt pocs. Doncs dos fills d’aquesta terra, que han esdevingut referents dins i embaixadors fora, han estat actuant aquest cap de setmana en el VIIIè Mercado Cultural de Salvador Bahia, al Brasil. I no en qualsevol lloc, sinó en un dels més prestigiosos teatres del món, el Teatro Castro Alves. I us preguntareu si això és important. No ho sé. Si tenim en compte els mitjans de comunicació, no. En tot cas per a en Roger Mas i en Miquel Gil sens dubte, per a la difusió de la nostra cultura també. Un esdeveniment com aquests en qualsevol país normal hagués estat difós com una gran fita. No penso opinar sobre la difusió d’aquest fet en el nostre país. Però està clar que aquest país encara pateix d’un autoodi sense paliatius. I més tenint en compte que gent com en Mas o en Gil fan més per la nostra cultura que qualsevol patètic polític que habitualment no sap ni apenes escriure, llegir o escoltar música.

Realment és encertada la tria d’aquests dos músics per part dels promotors del festival, els mànagers d’aquests artistes o qui sigui que els hagi programat. Perquè? Doncs pel simple fet que aquests dos artistes, un del nord i l’altre del sud abasten gran part del paisatge cultural del nostre país i serveixen perfectament per a explicar-lo. Des de la Catalunya Vella fins al País Valencià, amb l’obra d’en Mas i en Gil es pot entendre una part important de la nostra música, la nostra tradició, del nostre tarannà i la nostra diversitat.

Publicitat

No hi ha dubte que hi ha molts punts en comú entre aquests dos músics. Els dos són cantants que s’apropen exquisidament a l’excel·lència, els dos han estat dotats amb unes veus personals que han après a dominar a la perfecció i els dos són músics extraordinaris els quals han sabut plasmar amb gran bellesa allò que els ha cridat l’atenció del món que els ha envoltat. Són fills de la terra que els ha vist néixer sens cap mena de dubte. Gent amb una sensibilitat extrema que sempre han estat fidels a aquesta terra que tan els deu i que tan els ha donat alhora.

Sí, en Roger Mas i en Miquel Gil han estat aquest cap de setmana embaixadors catalans d’excepció. I els ho hem d’agrair..

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut