Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Un llibre per a @chavezcavanga (recomanacions Twitter que ajuden a pair unes eleccions)

|

- Publicitat -

Cristina recomana una referència bibliogràfica via Twitter des de Nova York –on assisteix a una important reunió de feina- al seu bon amic Hugo, que no passa per un dels seus millors moments. El loco Dorrego, és el títol del llibre suggerit via piulada. Intercanvi de comentaris, explicacions, debat. Fins aquí tot normal: microblogging entre dos bons amics que aprofiten les oportunitats de comunicació que els ofereixen les xarxes socials. La cosa canvia, però, si qui recomana el llibre és Cristina Fernández de Kirchner (@CFKArgentina), presidenta de la República Argentina, i qui la rep és Hugo Chavez (@chavezcavanga), polifacètic líder de la República Bolivariana de Veneçuela. Un suggeriment que, per acabar-ho d’adobar, es fa just el dia després de l’agredolça victòria del Partit Socialista Unificat de Veneçuela (PSUV) en les eleccions parlamentàries del passat diumenge.

Twitter ha emergit com el gran revulsiu de comunicació per a diversos líders polítics llatinoamericans en els darrers mesos. La immediatesa del 140 caracters ha calat en els cibernautes d’un continent on l’audiència de Twitter va créixer un 305% entre juny de 2009 i juny de 2010. No debades, el Brasil és el segon país amb major taxa de penetració Twitter (20,5%) i Veneçuela n’és el tercer (19%), mentre que Mèxic (13,4%), Xile (13,2%), l’Argentina (10,5%) i Colòmbia (9,6%) es troben també entre els 20 primers països. Un caramel massa llaminer per a ser ignorat per algunes de les presidències de la regió.

Publicitat

Després de nombrosos intents de suplantació virtual, el compte de microblogging de Cristina Kirchner finalment es va activar el passat mes d’agost i ja acumula més de 91.o00 seguidors. Immersa en una batalla política i jurídica contra els dos principals grups de comunicació del país, la presidenta argentina s’enroca ara a les xarxes socials per a fer arribar els seu discurs directe i contundent als seus conciutadans. Entre referències a la seva participació a l’Assemblea General de Nacions Unides o a la recent recuperació del nét 102 per part de les Abuelas de Plaza de Mayo, CFK –com és coneguda a l’Argentina- bombardeja sovint el seu compte amb piulades agressives i acusadores contra els propietaris i dirigents del Grupo Clarín i contra importants sectors de la judicatura. Tampoc desaprofita l’oportunitat de retwittejar missatges del Cap de Gabinet del seu govern, Aníbal Fernandez -autèntic moll de l’os ideològic del peronisme K i actiu usuari de les xarxes socials- i d’altres membres destacats de l’oficialitat governamental. Sembla evident, doncs, que el kirchnerisme ha decidit passar a aferrar-se a les xarxes socials en una ofensiva per a poder recuperar el terreny perdut i superar el desgast provocat per un clima polític hiperpolaritzat, una situació de minoria al poder legislatiu i unes expectatives gens positives de cara a les presidencials de l’any vinent.

La presidenta argentina segueix d’aquesta manera l’exemple del seu homòleg veneçolà Hugo Chávez, que des de que a finals d’abril va fer una crida al moviment bolivarià a assaltar les xarxes socials, ha sabut aprofitar les especifitats del microblogging i el furor-Twitter al seu país acumulant més de 880.000 seguidors. 140 caracters que contrasten amb els eterns monòlegs als quals ens té acostumats el seu programa televisiu setmanal Aló Presidente, però que Chávez ha ajustat perfectament al seu populisme de tó militarista; arengant fidels i ajusticiant opositors i detractors. Dialèctica d’acció-reacció que, malgrat no dissimula els evidents signes de desgast discursiu, manté i perpetua la tensió entre les seves bases. Tot plegat, 100% Chávez. El fet que la seva primera reacció als resultats de electorals del passat diumenge fos via piulada, evidencia que el líder del PSUV ha situat Twitter com una de les seves principals armes en la batalla pel poder que es lliurarà a les presidencials de 2012, on es juga la subsistència de Revolució Bolivariana.

Ps. Chávez va cloure l’intercanvi de piulades del passat dilluns agraït la recomanació bibliogràfica que li feia la presidenta argentina i admetent que el llibre sobre el militar i polític argentí Manuel Dorrego -heroi de la Guerra de la independència al qual la Cristina Kirchner defineix com el primer bolivarià argentí- li serà útil en la digestió de la post campanya electoral veneçolana.

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut