Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Fora els que manen?

|

- Publicitat -

Fa uns anys el polifacètic Michael Moore, director de pel·lícules com “Bowling for Columbine” o “Fahrenheit 9/11” va escriure un llibre amb un títol prou provocador com “Fora els que manen!”. Aquells de vosaltres que conegueu mínimament la seva trajectòria us podeu imaginar que era un llibre interessant, de llenguatge fresc i àgil i escrit en clau nord-americana.

El llibre era una reflexió sobre les causes que havien portat a una bona part de la majoria de nord-americans a desconfiar en la classe política dels Estats Units. Entre moltes idees una de les que apuntava amb més força era la manca de diferències entre el partit republicà i el partit demòcrata. Demostrava que sovint els membres del Congrés i del Senat nord-americans votaven de forma molt similar. I a més afirmava que en darrer terme la culpa era d’uns ciutadans que després de votar sovint es desentenien de les decisions que prenien els seus electes. De fet animava a la gent a fer un seguiment periòdic de les propostes aprovades a les cambres del seu país i a reclamar als electes uns posicionaments conseqüents amb allò que havien promès.

Evidentment les diferències entre Catalunya i els Estats Units són enormes i fer paral·lelismes és un error, però crec que és interessant analitzar quins motius porten a ciutadans del mal anomenat primer món a desentendre’s de la política.


Una de les raons que més està sortint aquests dies és la manca de lideratge a la política catalana, i de fet, si repassem la campanya electoral qui més qui menys ha reclamat ser el/la líder més adequat/da pel municipi al que es presentava. Personalment però acostumo a discrepar de les frases nostàlgiques com “ara ja no hi ha músics/esportistes/escriptors/cineastes com abans”. No crec que això sigui cert, més que la vàlua de les persones el que penso és que ha canviat la percepció que en té la gent. Dit amb altres paraules, ni els polítics actuals són tant dolents ni els d’abans eren tant bons.

Publicitat

El que si que ha canviat és que ara la gent està més informada, més preparada, és més crítica, per això els lideratges actuals són més efímers. Actualment ets el millor futbolista del món durant 2 o 3 anys i després ja en surt un altre de només 17 anyets que et supera (o això et volen fer creure). Els grups musicals tenen moltes dificultats per mantenir-se durant molt temps a dalt de tot. I així podria seguir posant exemples fins a l’infinit. Els motius pels quals ara el temps sembla que corri més ràpid són molt diversos, complexes i jo estic molt lluny de ser la persona adequada per analitzar-los, però potser hauríem de mirar en les noves tecnologies de la informació i la comunicació com a element accelerador.

En una societat que cada cop va més accelerada, la política, lenta per definició, ho pot passar molt malament per adaptar-se a les noves demandes de la societat. I això afecta a tots els partits amb més o menys grau. Probablement en els propers anys haurem d’acostumar-nos, també en política a lideratges efímers i flexibles, lluny dels homes i dones de ferro com hi havia als anys 80 i que no marxaven ni amb aigua calenta. Sigui com sigui no ens aniria malament tenir un Michael Moore a la catalana, que incités el debat encara que sigui de forma provocadora.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut