Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

170.000 catalans reclamen un pas endavant

|

- Publicitat -

Les xifres del 13-D

190360 de les 696883 persones que tenien dret a vot aquest diumenge han respost a la crida i han anat a votar elevant la participació fins al 27,31%. En xifres absolutes, 169.858 han dit ‘sí’ a la independència de Catalunya, un 95% dels votants. El ‘no’ ha registrat un 3,53% dels sufragis, mentre que un 1,76% dels electors s’han decantat pel vot en blanc i un 0,34% s’han declarat nuls. Podeu consultar els resultats generals, per poblacions i per comarques a partir de les dades facilitades per la Coordinadora.

Pel que fa a les principals ciutats del país que celebraven consulta, el suport a la independència ha estat majoritari a tot arreu, i l’únic que ha oscil·lat són les xifres de participació, en un reflex del grau de mobilització de cada plataforma impulsora i de la composició de la societat civil.

Publicitat

La ciutat més gran que celebrava consulta aquest 13-D, Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental), ha aconseguit una notable participació del 25%, que suposa 15.042 vots emesos, dels quals un 93,5% es decanta per la independència. Una altra capital destacada, Berga, ha registrat una participació del 32’46% i un notable 97% dels vots a favor de la independència, mentre que a les terres de Ponent, Tàrrega, la capital de l’Urgell, ha aconseguit un 22% de participació i un 94% de vots a favor de l’Estat propi.

A Santa Coloma de Farners, capital de La Selva, s’ha aconseguit una participació del 22,85%, dels quals 2.291 vots (97,5%) han estat a favor de la independència, per només 58 vots en contra. Per la seva banda, a Vilafranca del Penedès 6.720 persones han votat pel ‘sí’ a la independència de Catalunya aquest diumenge, fet que suposa un 94,42% dels 7117 sufragis, de manera que la capital de l’Alt Penedès ha registrat una participació del 22%.

Osona, la joia de la corona

Els resultats a la comarca d’Osona han estat dels més destacats de tota la primera onada de consultes. La comarca que més consultes impulsava ha demostrat que la feina feta per la coordinadora Osona Decideix les setmanes prèvies, centrades en la preparació del voluntariat i la mobilització de la ciutadania, han tingut els seus fruits. La participació a nivell comarcal ha estat del 41,1%, i han votat pel sí 47.680 osonencs, el que representa un 97,2% del cens amb
dret a vot. A Vic, la ciutat que concentra la major part de població de la comarca, s’ha aconseguit que votessin 14.084 ciutadans, el 42,5% dels majors de 16 anys empadronats, i els vots pel sí han estat 13781, el 97,9% dels sufragis.

Municipis on les consultes punxen

A Vilanova i la Geltrú, el ‘sí’ a la independència s’ha imposat per un 93% dels sufragis, i han votat 8.518 vilanovins dels 54.300 cridats a les urnes, cosa que deixa la participació en un escàs 15,64%. Tampoc ha estat gaire exitosa la participació a Roses, la ciutat gironina més gran que celebrava consulta. Hi ha votat el 10.43% de la població, registrant un 91% de suports pel sí.

En el cas de Vilanova i la Geltrú, la moció en suport de la consulta havia estat tombada pel ple de l’Ajuntament però la comissió va decidir tirar-la endavant tot i el rebuig del consistori. Tot i la baixa participació, la Coordinadora no en fa una valoració negativa ja que asseguren que la realitat de la població és complexa i que perquè les consultes tinguin pes i s’estenguin pel país també cal portar-les a ciutats grans, on poden ser difícils d’organitzar, i també en poblacions on ja és previsible que no guanyarà l’opció independentista. En aquest sentit recorden que les mateixes veus que alertaven de l’escassa participació que podria tenir la consulta a Vilanova també ho feien a Sant Cugat del Vallès, la ciutat amb més habitants que ha celebrat la consulta, que finalment ha assolit un 25% de participació.

Una lliçó de democràcia, més enllà de les xifres

Més enllà de les xifres que s’hagin pogut produir, el 13-D ha estat una lliçó de participació i exercici democràtic. Malgrat les crítiques dels darrers dies i els dubtes sobre la netedat i les garanties en el procés, el desenvolupament del dia ha deixat la imatge d’una jornada electoral que s’ha viscut amb normalitat, sense incidents i que s’ha celebrat de forma impecable per demostrar que aquest diumenge es votava quelcom important, transcendent i que en democràcia s’hauria de poder expressar en un referèndum ‘de veritat’.

‘L’urna és la clau de volta de tot plegat. Una icona que no desperta cap al·lèrgia, a excepció de les Espanyes, esclar’, reflexiona el periodista Saül Gordillo en un apunt al seu blog. Gordillo conclou que ‘el missatge és molt clar. Volem votar. Volem fer-ho un dia de debò. Tots i amb poder de decisió real’.

Les xifres són les facilitades a través del sistema informàtic de la Coordinadora Nacional sobre la independència de Catalunya. Podeu consultar-les per poblacions i per comarques aquí.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut