Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

La cooperació també és competència local

|

- Publicitat -

Arran de l'aprovació de la LRSAL (Llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local), amb la que s'ha produït una situació de manca de claredat en l'aplicació en diversos aspectes que afecten competències que actualment exerceixen molts ajuntaments, s'acaba de presentar un informe de diagnòstic i conclusions en matèria de cooperació al desenvolupament i solidaritat que confirma que els municipis mantenen les competències en aquest àmbit.

Per aclarir i desfer confusió sobre quina és l'aplicació de la LRSAL a la cooperació al desenvolupament des de l'àmbit municipal, la Comssió de Municipalisme del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD) va encarregar al Consell de Col·legis de Secretaris, Interventors i Tresorers de l'Administració Local (CSITAL) un estudi-dictament que pugues servir de guía a tots els ajuntaments i ens locals.

Publicitat

Finalment, el passat dia 28 d'octubre es va presentar un 'Dictament jurídic sobre la competencia dels municipis en materia de cooperació internacional en el marc d'aplicació de la LRSAL i sobre la justificació de les aportacions econòmiques que els ajuntaments tramiten a través del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. Les seves principals conclusions són:

. Les activitats en materia de cooperació al desenvolupament que realitzin els municipis, s'han d'entendre que ho són com a competències pròpies, d'acord amb el que especifiquen la Llei 23/1998, de 7 de juliol, de cooperació internacional al desenvolupament, la Llei 2/2014, de 25 de març, de l'acció i del servei exterior de l'Estat i la Llei 26/2001, de 31 de desembre, de cooperació al desenvolupament.

. La posible coordinació de la prestació de serveis d'ajuntaments de menys de 20.000 habitants per part de diputacions o consells Comarcals, no té cap tipus d'incidència pel que fa a l'activitat de cooperació al desenvolupament que realitzin els municipis.

Per això, hem de considerar que aquest dictamen és una bona eina que será de molta utilitat a l'hora de continuar defensant la capacitat dels ajuntaments catalans per poder desenvolupar polítiques de cooperació al desenvolupament.

És el primer cop que disposem d'un informe jurídic d'aquest tipus en un moment de qüestionament general sobre les competències locals. I això és més important encara perquè fa referència a una competencia tan sigular com aquesta que tradicionalment ha estat objecte de debat i discussió.  A més, aquest qüestionament s'ha agreujat amb l'actual crisi económica, que ha portat  aquestes polítiques a patir i protagonitzar les retalladles pressupostàries des del principi. 

Però sobretot és molt necessari fer el màxim de difusió del document i compartir-lo amb els responsables polítics, secretaris, interventors, tresorers, representants d'organitzacions, cooperants i, també amb els mitjans de comunicació. Ben segur que és una bona noticia per a tothom.

Més información: www.fonscatala.org
 

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut