Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Un desig per al 2012

|

- Publicitat -
De tots és sabut que durant les festes de Nadal es consumeix més. I un sector emergent en aquest aspecte és l’agroalimentari. Malgrat la crisi en la que ens trobem immersos, cada vegada són més els que regalen o es regalen aliments de qualitat i que s’ha traduït per un lleuger increment de vendes en els productes de la terra. Encara ens queda però molt camí per a recorrer si volem impulsar aquest comerç de proximitat i qualitat, que arriba habitualment directe des de la producció.
 
En els darrers anys els productors catalans han fet un gran esforç no només per internacionalitzar les seves produccions sinó també per millorar la comercialització d’allò que produeixen. Malauradament, aquest esforç no s’ha vist suficientment reconegut pels preus que perceben, sovint després de l’esforç de tot un any. I potser una de les claus sigui en el fet que producció i consumidor cada vegada estan més allunyats.
 
Des de JARC, un dels desitjos per al 2012 és que siguem capaços de treballar per invertir aquesta situació. D’una banda que el consumidor sigui capaç de reconèixer i valorar l’esforç que es fa des del sector per a que li arribin aliments de qualitat, amb seguretat alimentària garantida. I una vegada aquest reconeixement sigui real, que es tradueixi en un increment de la remuneració que la pagesia catalana percep per la seva feina. I no parlem només de cobrir els costos de producció, sinó també de poder guanyar-nos la vida amb dignitat, com ho exigiria qualsevol altra professió.
 
Els que formem part de JARC considerem que el futur del sector no té una única resposta. Cal impulsar el comerç de proximitat però també cal aprendre a gestionar bé els fluxes d’importacions i exportacions. En ambdós mercats hi ha suficient valor afegit com per a que així es reconegui en els preus que se’n paguin.
 
Les tendències a la baixa dels darrers anys, les decisions del Tribunal de la Competència, les massives importacions de productes, el fet que el sector hagi estat i sigui moneda de canvi (Mercosur, acord amb Marroc…) i un llarg etcètera ha fet perdre bona part de la dignitat empresarial d’un sector que tota la vida que es lleva molt d’hora, molt d’hora, molt d’hora i ho fa des de fa molts anys. Ja comença a ser hora que tot plegat obtingui el reconeixement que es mereix i que no és altre que guanyar-se la vida.
 
Avui, el sector agrari i ramader està fent veritables esforços per continuar viu i això va des de l’adaptació a les canviants normatives fins a la millora dels processos de comercialització. Podem dir que hem excel·lit en produir, ara treballem per comercialtizar millor. Però que ningú no s’equivoqui, la pagesia és el sector primari i és estratègic com alguns han reiterat –potser sense el convenciment necessari. Dos termes que sovint s’han interpretat molt a la lleugera, però que no volen dir altra cosa que és el punt sobre el que pivota bona part de l’economia i per tant del model social que coneixem. Si desapareix se’n ressentiran tota la resta.
 
Segons les dades de l’Agència Estatal Tributària de gener a setembre 2011, la balança comercial de Catalunya és deficitaria en 13.000 milions d’euros. Hem importat per valor de 54.000 milions d’euros i hem exportat per valor de 41.000. Al sector alimentari suposa unes exportacions de 4.911 milions d’euros per unes importacions de 6.166. I això vol dir que els diners que hem pagat per aquestes importacions han anat a mans de la producció d’altres països. Per tant, des de JARC considerem que si volem que els diners es quedin a casa, hem de potenciar el consum de productes autòctons. Millorarem les balances comercials, generarem riquesa a Catalunya i alhora ajudarem el sector.
 
Tots plegats, administració, producció i especialment consumidors tenim a l’abast canviar la tendència. Esperem que això sigui molt més que un desig per al 2012. Tan de bo comenci a ser una realitat d’aquí a 360 dies.
 
Bona entrada d’any i pròsper 2012!
 
JOSEP MARIA JOVÉ
President de JARC
Publicitat

Opinió

Minut a Minut