Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Misèria ppera

|

- Publicitat -

Aquests darrers dies d’octubre, davant el fet evident de la seva ineficàcia a posar solucions als problemes econòmics, que és per a allò per a què els varen votar, el PP de Palma s’ha dedicat a escampar brutor per damunt l’Obra Cultural Balear, acusant aquesta institució de tenir favoritisme amb el consistori anterior, que –diuen els franquistes– els pagava per davant dels altres proveïdors (l’OCB proveïa l’Ajuntament de serveis relacionats amb l’ensenyament i la promoció social del català). L’Ajuntament, és clar, ja ha prescindit (naturalment, a causa de la crisi…) dels serveis de l’OCB.
La misèria moral a què ha arribat el PP, amb el suport del pamflet feixista “El (in)Mundo”, ja no ho pot ser més, de miserable. Ara vol presentar una imatge d’una Obra Cultural Balear al límit de la moralitat, quasi corrupta, que obtenia favors del consistori comandat per la batlessa socialista.
Si els del PP tenguessin dos dits de vergonya (que no els tenen), no s’atrevirien a embrutar la imatge de l’OCB, una entitat fundada el 1962 per un grapat de persones de bona voluntat preocupades per la llengua i la cultura de Mallorca (encara que amb el nom de “Balear” volien fer manifest el seu interès per totes les illes), entre les quals l’insigne filòleg Francesc de B. Moll. Durant anys l’Obra Cultural Balear va fer allò que va poder per la llengua amb escassíssims recursos i amb moltíssimes de ganes, moltes de vegades –sobretot durant els anys del primer franquisme– posant-hi els socis, a més de les contribucions econòmiques, feina i il·lusió de manera absolutament gratuïta. Amb l’actual (dita) democràcia, l’OCB va aconseguir que les més importants institucions, sobretot l’Ajuntament de Palma, li concedís uns recursos per a continuar la feina, amb molta més força i presència que no tenia abans, però així i tot hi ha continuat havent molta de gent que hi ha dedicat esforços i hores mal pagats o, simplement, impagats. Els actuals dirigents del PP, aquests que tant menyspreen l’Obra Cultural Balear, ¿què han fet mai per la llengua i la cultura del seu país? I encara concretaré més: ¿què han fet mai per res que no sigui cobrant? A un país normal una entitat com l’Obra Cultural Balear (o com Omnium Cultural o com Acció Cultural del País Valencià) no existeix, perquè ningú ni cap entitat no ha de promoure la seva llengua i la seva cultura, sostengudes per tota la societat i l’estat; en el nostre país aquestes associacions, benèfiques i altruïstes, no només existeixen, sinó que són imprescindibles. Han fet i continuen fent (i probablement faran per molts d’anys) una labor impagable a favor de la llengua i la cultura catalanes, socialment encara molt més mal considerada que la castellana. Que l’Obra Cultural Balear, que amb molt de voluntarisme i recursos molt limitats –i ara ja escassos– fa una petita part d’allò que correspondria fer a les institucions –però que aquestes no fan– en relació a la recuperació lingüística, sigui públicament acusada de favoritisme pels dirigents d’un partit ple de corruptes protagonistes d’escàndols suprems, no és només un sarcasme, és una mostra incontestable (per a qui encara no en tenia cap o a bastament) de la misèria moral i ètica amb què funciona aqueix partit que mai ha renegat dels seus orígens franquistes ni ha volgut mostrar una mica de penediment pels crims comesos pels seus ascendents. L’Obra Cultural Balear no es mereix ser tacada de la brutor ppera, es mereix, ben el contrari, el reconeixement de la societat insular per aquesta tasca pacient, llarga i benèvola que des de fa prop de mig segle duu de defensa i promoció del català. Als qui li han volgut fer mal amb aquestes acusacions basta recordar-los aquesta dita popular: només parla de merda el qui en va ple.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut