Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

LA FORÇA D’UN POBLE

|

- Publicitat -

Llegeixo avui al Vilaweb, un article on un ex-socialista José Antonio Donaire, explica en deu punts la seva visió del perquè Catalunya serà independent. Trobo que té força raó en gairebé tot el que diu. Sobretot en l’essència de com acabarà el procés, però discrepo en els temps. Vull dir que no tinc gens clar que l’Estat espanyol esperi fins que unes eleccions plebiscitàries ens portin una Declaració Unilateral d’Independència, per aplicar l’article 150 de la Constitució. Potser ho fan abans, perquè a diferència de Catalunya on l’actitud és més civil que política, a Espanya és a l'inrevés.

Els espanyols opinen amb el tarannà propi del seu caràcter, però més enllà de deixar de comprar alguna ampolla de cava, no hi tenen més implicació. Són els polítics i els diaris que els serveixen, els que els hi dibuixen el que ells anomenen “una deriva nacionalista, órdago independentista, o corruptela política para disfrazar su mala gestión al frente de la Generalidad” i perles per l’estil. No volen ni els interessa veure el problema real, i molt menys reconèixe’l. L’orgull “castizo” no els permet entendre que algú en el món mundial no vulgui ser espanyol. En canvi, els polítics espanyols tant del PP com del PSOE, aferrats els seus “status vivendi” del que no es desenganxen ni amb aigua calenta no es poden permetre que Catalunya abandoni l’Estat espanyol, perquè saben que tant les dificultats econòmiques que els hi representa acabar amb l’espoli, com la situació en què quedaran dins la Unió Europea, pot tombar el sistema de prebendes que tenen muntat per viure com a privilegiats. I són aquests polítics els que no volen permetre votar i no volen permetre la democràcia de cap manera. I per tant, no sé si per cometre l’error majúscul que ens portarà definitivament a la independència, que és aplicar l’article 150 i suspendre l’autonomia, tindran tanta paciència com per esperar una DUI.
 
Aleshores, és quan torno a estar d’acord amb el José Antonio Donaire que serà la pressió internacional i la pressió popular el que donarà el cop definitiu a la prohibició i negació de l'Estat Català. I sobretot la popular. Cada cop hi ha més gent disposada a sortir al carrer a exigir llibertat, a recolzar la consulta i la independència si és democràtica, i com ja va avisar el seu dia en Junqueras, a parar el país si convé.
 
I que més lluny del desig de qualsevol demòcrata a arribar aquests extrems. Tan sols voldríem votar i respectar el que dictin les urnes com un país normal, que és el que volem ser. Però molt em temo, que amb aquestes ments pensants dels partits polítics amb central a Madrid, ens obligaran a haver de col·lapsar Catalunya primer, Espanya conseqüentment i provocar un ressò internacional de primera magnitud.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut