Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Racó Català. 15 anys llegint, pensant i opinant.

|

- Publicitat -
Avui fa exactament 15 anys que es va posar en marxa Racó Català. L'aventura va començar sense intencions ni pretensions. Tan sols 3 amics universitaris, connectats per IRC, amb ganes de crear un web de recursos en català i, poc a poc, també amb informacions de caire independentista. És clar que, aleshores, l'independentisme era relativament minoritari. Però vèiem Internet com l'escletxa que ens permetria torejar els grans grups mediàtics i explicar la realitat des del nostre punt de vista. Des del punt de vista de la gent del carrer històricament silenciada i menystinguda. Internet era, per fi, el canal per fer-nos escoltar.
 

No vam ser els primers, però vam ser dels primers. A l'any 1999 ja hi havia una incipient xarxa catalana, amb la versió digital del diari Avui, Vilaweb, Estelnet o Libertat.com. Més tard, darrere nostre, encara vindrien Tribuna Catalana, La Malla o l'e-notícies. S'iniciava l'era dels diaris digitals, i nosaltres ens hi vam trobar sense haver-ho pretès. I ja que hi érem, miraríem d'aprofitar aquesta eina per tal que la gent l'aprofités, de manera que, sense saber-ho, més enllà d'un diari digital vam convertir-nos en l'embrió del que més endavant coneixeríem com a xarxa social.
 
L'existència d'usuaris, que es registrarien i tindrien un perfil propi. Diferents eines, com fòrums d'opinió, missatgeria interna o sales de xat. I la fer que la major activitat de la pàgina provingués dels seus propis usuaris, que podrien enviar articles, notícies, activitats, o directament proposar qualsevol tema de discussió. Es tractava de posar en marxa aquella frase que diu 'no odiïs els mitjans, sigues un mitjà'. Si els usuaris podien entendre el poder d'aquesta frase, segur que faríem bona feina. I diria que la vam fer!
 
Recordo que ara fa uns 10 anys (com passa el temps!), estàvem preparant una nova versió del web i va sorgir la necessitat d'afegir un subtítol. Quan algú va dir 'llegeix, pensa, opina' no va fer falta dir res més. Estàvem tots d'acord ja que Racó Català havia de ser, era i serà exactament això: un lloc fet a partir dels seus usuaris. Una eina de lluita digital.
 
Després de tots aquests anys, Racó Català continua gaudint de bona salut. Es manté inamovible entre els principals digitals catalans per volum d'audiència, i en lidera la franja juvenil. Però també és ben cert que el web actual ha envellit malament, motiu pel qual fa uns quants mesos vam iniciar un projecte de micro-finançament per renovar la pàgina, que va culminar amb èxit. El resultat final arriba quasi tan tard com la famosa giga-foto, tot i que ara sí que ja podem afirmar que estem molt a prop de la posada en funcionament d'aquesta renovació, que ens hauria de permetre continuar fent camí de manera renovada, còmode i agradable.
 
Per tal de celebrar aquesta especial efemèride, i com ve sent habitual en els darrers anys, estem organitzant una festa pel proper dissabte 10 de maig al Tradicionàrius de Gràcia. Properament us en donarem més detalls… Ara, ja per acabar, m'agradaria deixar-vos amb alguns enllaços curiosos que fan referència a aquests 15 anys de trajectòria a la xarxa catalana. Moltes gràcies a tots els qui ho han fet possible, que després de tants anys, ja són una bona colla! 🙂

Enllaços històrics
Primera pàgina visible de Racó Català (31 d'agost del 2000)
Primers fòrums de Racó Català, allotjats a MelodySoft (encara en funcionament)
Primer missatge de l'antic fòrum de Racó Català (14 d'octubre de 2001)
Darrer missatge de l'antic fòrum (30 d'agost de 2002)
Primera menció de Racó Català a les BBS (28 de setembre de 1999)

Publicitat

Articles  més antics
Procés de pau al pròxim orient
Es constitueix un nou partit polític nacionalista d'esquerres
Ensenyament

Articles mes comentats
Carretero veu 'imbècil' bastir una coalició independentista a les municipals (215 comentaris)
López Tena respon al debat de Racó Català: 'El model de nació del Cercle d'Estudis Sobiranistes' (205 comentaris)
En un referèndum d'autodeterminació que només inclogués el Principat de Catalunya… (183 comentaris)

Fòrums mes comentats
Confessions (77.168 respostes)
Fil random [permanent] (14.799 respostes)
Què estàs escoltant ara? (14.070 respostes)

Fòrums mes antics
Emocionat de ser el segon (21 d'abril de 2.001)
Hi sou o què? Abans hi havia animació! (3 de maig de 2.001)
TV i llengua (5 de maig de 2.001)

Publicitat

Opinió

Minut a Minut