Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024
Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024

Topant amb la realitat

|

- Publicitat -

La llibertat és una cosa que no només s’ha de guanyar i defensar, sinó que després s’ha de saber fer servir. Ahir es va veure de manera totalment gràfica amb el partit de futbol sala que va enfrontar les seleccions catalanes i espanyola. La premsa espanyola ja s’ha afanyat a minimitzar l’aconteixement, excusant-se que es jugava a Sibèria (com si allà no es pugués jugar a aquest esport), acusant als jugadors de la selecció espanyola com a no representants d’aquest país i mofant-se d’aquest mundial perquè, segons deia un diari espanyol, fins i tot hi participava Santa Helena, una illa quasi deshabitada i a prop de 3000 quilòmetres d’Angola. Surrealista!

Però bé, aquesta és la resposta esperada per part dels mitjans de la caverna. Minimitzar i fer un ús elevat de la burla fàcil. I dir, sobretot, que la federació que organitza la competició és una escissió de la FIFA, quan realment és una entitat amb vida pròpia, fins que la totpoderosa FIFA, que històricament s’ha centrat en el futbol a 11, va decidir tenir una categoria pròpia dedicada al futbol sala. No va costar pas massa… només regalar alguns càrrecs als llavors vigents directius de la Associació Mundial de Futbol Sala, que va propiciar un fort transvassament d’equips.

Publicitat

Però la burla no pot amagar la història. Una federació que agrupa fins a 31 federacions territorials, com ara Alemanya, Argentina, Austràlia, Bèlgica, Brasil, Canadà, Xile, Dinamarca, França, Itàlia, Mèxic,  Noruega, Suècia, Estats Units… i evidentment Espanya i Catalunya, no pot ser menystinguda de cap de les maneres. Com pot qualsevol persona qüestionar la representativitat de la selecció espanyola en aquest torneig? Qui decideix qui representa un territori sinó les pròpies persones que en formen part? Per tant, tan greu és que Espanya no vulgui ni accepti que els catalans representin a Catalunya, com de la mateixa manera és greu que es mofin d’uns espanyols que volen representar el seu país. Perquè tot plegat, és un tema esportiu o és un tema polític? Perquè a mi em sembla que és precisament Espanya qui sempre té la mania de polititzar-ho tot.

Ara ja ha quedat demostrat. No és res greu. S’ha vist una pila de vegades a les Illes Feroe competint contra Dinamarca, i s’ha vist també a Macau competint amb la Xina. I no és pas res greu. Només són un grup de persones, esportistes, que participen d’un joc comú. La resta sí que és política… política barata! Ara només caldrà anar-ho escenificant amb més esports. Segurament al principi, com ahir i segurament avui, aixecarà fortes controvèrsies que generaran grans debats estèrils i inútils. Però a força d’anar topant amb la realitat, l’home és capaç d’arribar a admetre coses impensables. L’evidència dels fets, a vegades resulta massa forta i dolorosa com per lluitar-hi eternament.

I als catalans, ara ens tocarà fer un esforç per dignificar el futbol sala. En certa manera, seria just que li retornéssim el favor. Així que seria bonic veure la propera competició de la Copa del Món d’aquest esport en els nostres estadis. I evidentment, donar-li la cobertura que TV3 no li va saber donar ahir. Que ja sabem que ‘la nostra’ a vegades s’assembla massa a ‘la seva’.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut