Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Les finances i l’atenció al client

|

- Publicitat -

Ahir era el darrer dia per entregar la declaració de la renda. Bé, ahir vol dir fins a les 12 de la nit si es feia per Internet, però només fins al migdia si es feia en persona a través d’una oficina bancària. I això és així per a totes i cadascuna de les diferents oficines de bancs i caixes del nostre país tan petit. El gran marge entre les unes i les altres oscil·la entre les 2 del migdia i les 3 de la tarda, incloen-t’hi una gran majoria que tanca a 2/4 de 3.

És un model comercial que recorda bastant a la gran competència en els preus de carburants, on un pacte no escriu (mai de la vida, que si no seria delicte), però que absolutament tothom percep, i que vés per on, afecta a tots els usuaris. La entitats financeres doncs, ja siguin bancs o caixes, convergeixen en aquest punt: a les tardes no es treballa. Bé, excepte els dijous… però només d’octubre a maig. Per la resta de mesos de l’any, durant el llarguíssim horari d’estiu que va de juny a setembre (ambdós inclosos) a ningú li fa falta una oficina oberta a la tarda, mai de la vida, perquè ja se sap que són mesos on ningú ha de pagar factures, ni fer ingressos, ni demanar hipoteques. Com si la societat treballés majoritàriament de tardes i no tingués cap problema per escapar-se una estona durant el matí. I les factures es paguen de 8 a 10 del matí. Com si alguna llei exigís que això només pugui ser d’aquesta manera.

Publicitat

Però el que més em sorprèn és que cap aspirant a fer-se un lloc dins del mercat financer no aprofiti aquesta gran mancança i obri una entitat que operi també a les tardes. Hi ha diferents opcions: podria obrir matí i tarda obrint una mica més tard al matí i fer el típic horari d’oficina, o bé podria obrir als matins com la resta d’entitats i tenir algunes oficines de guàrdia a la tarda (de manera rotativa, o no), o bé senzillament podria existir una entitat que només operés a la tarda. Sigui com sigui, qualsevol opció és un nínxol de mercat que ara ningú aprofita per culpa d’aquest pactisme que en cap cas afavoreix al ciutadà.

Deixo la proposta a sobre la taula, i em guardo per un altre dia el debat sobre el famós ‘benefici social’ de les caixes. Que no dubto que comptablement així consta, i que una important quantitat dels diners van a parar a museus, fundacions i casals d’avis. El que no entenc és perquè no apliquen aquest ‘benefici social’ en la seva força comercial. Si fessin una important rebaixa dels tipus d’interès no només augmentarien de manera més que substanciosa la seva quota de mercat, sinó que ningú els podria discutir el seu ‘benefici social’. Però sembla ser que la pela és la pela… i en el món de les finances, encara més!

Publicitat

Opinió

Minut a Minut