Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Les altres porxades

|

- Publicitat -

La Porxada és un dels elements arquitectònics, per no dir el que més, que major identitat dóna a la vila de Granollers des de fa segles. Més enllà d’algunes construccions similars, com la Porxada de Figueres o la Porxada de Palau Solità-i-Plegamans, totes elles de construcció molt més moderna, la Porxada de Granollers és un element d’origen únic a Catalunya.

Recordem que la Porxada va ser construïda entre els anys 1586 i 1587 per Bartomeu Brufalt, a partir d’un encàrrec del consell de la vila, amb un cost de 739 lliures barcelonines. Aquesta fou concebuda inicialment com a llotja de gra i constituïda per un plataforma de pedra, quinze columnes d’ordre toscà, tres d’interiors i 12 d’exteriors, que sustenten una teulada de quatre vessants de teula àrab amb els careners esmaltats. L’edifici té unes dimensions de 24 metres de llarg per 15,65 metres d’ample. La Porxada està situada al centre de la ciutat, al nucli històric, just davant de l’Ajuntament. Antigament la plaça on s’ubica s’anomenava Plaça del Blat, però actualment La Porxada dóna nom a la mateixa plaça.

Publicitat

Els historiadors i els entesos han explicat que és probable que el metre Brufalt hagués pres la idea d’alguna vila francesa, on potser fins i tot hi hauria treballat en algun encàrrec semblant al de la nostra Porxada. Els llibres que parlen de la nostra Porxada, sempre especulen amb la possibilitat de que la Porxada de Sainte-Foy-la-Grande (Gironda) [Mapa] hagués pogut ser el model que Brufalt podria haver pres com a referència. Com es pot veure a la següent fotografia (no he sabut de trobar-ne cap de més moderna a la xarxa) mostra una Porxada molt similar a la de Granollers, amb la diferència -la més visible- que en aquest cas es tracta d’un model de 5×4 columnes, enlloc del model de 5×3 de Granollers.

Però la idea de crear un gran porxo en un lloc cèntric de la vila com a llotja de gra, no va ser únicament de viles com Granollers o Sainte Foy-la-Grande. De fet, arreu de França, i sobretot en la zona sud, es poden trobar un munt de construccions similars que servien pel mateix propòsit. D’aquestes construccions n’hi ha de diversa tipologia i n’hi ha de tan velles com la Porxada de Granollers fins a d’altres bastant més actuals. Aquí us en deixo una petita recol·lecció que he fet, i que al final de tot, serviran per adonar-nos que la nostra Porxada és la millor de totes!

Langogne (Losera) – Mapa

Seignelay (Yonne) – Mapa

Poissons (Alt Marne) – Mapa

Le Peyrat (Migdia-Pirineus) – Mapa

Beumarchés (Migdia-Pirineus) – Mapa

Barran (Gers) – Mapa

I encara algunes, de formes i estructures notablement diferents a les que estem acostumats…

Braciex (Loir i Cher) – Mapa

Monfort (Gers) – Mapa

Vézelise (Meurthe i Mosel·la) – Mapa

Calvisson (Gard) – Mapa

Lesmont (Aube) – Mapa

Plouescat (Bretanya) – Mapa

Beaumont-du-Gâtinais (Sena i Marne) – Mapa

Revel (Migdia-Pirineus) – Mapa

Arpajon (Essone) – Mapa

Lagrasse (Llenguadoc) – Mapa

P.S.1: L’amic Enric Muntal m’ha fet arribar fotos d’una porxada que va trobar en un viatge per Florència. La foto és d’algun poblet del voltant, potser Siena, però no es podria assegurar del tot. En tot cas, aquí va la prova de que a Itàlia també hi ha una porxada en una plaça cèntrica!

P.S.2: Per cert, sabíeu que des del 2001 es pot trobar una maqueta de la Porxada de Granollers representada a Catalunya en Miniatura? A la seva manera, això també ens fa únics…

Publicitat

Opinió

Minut a Minut