Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Què han fet per nosaltres els romans?

|

- Publicitat -

El 1979, els britànics Monty Python van portar a les grans pantalles la pel·lícula ‘La vida de Brian’ amb un èxit que encara avui perdura. El film ironitza amb exquisida genialitat la massa sovint desunió política nacional. En un dels diàlegs més delirants podem recordar el debat entre els membres del Front Popular de Judea (FPJ) i les seves diferències amb el Front Judaic Popular (FJP), fent burla -ja de pas- de les minoritàries escissions dins de col·lectius ja massa minoritaris de per si. Entre tots ells són només dissidents que s’equivoquen en la seva elecció política. El diàleg sembla totalment inspirat en el poble català.

Publicitat

El Front Popular de Judea (FPJ) es queixa de l’opressió romana, que ha ocupat el seu poble. El film presenta sarcàsticament el col·lectiu com uns nacionalistes que no volen admetre les grans i meravelloses aportacions i beneficis que els romans han aportat al seu poble, però que malgrat tot, tan sols pensen en el seu alliberament nacional.

La situació resulta totalment contrària al què passa a Catalunya, on les aportacions i beneficis de la relació entre Espanya i Catalunya no són massa beneficioses pel nostre poble. A l’inrevés del film, Catalunya desitja l’alliberament nacional precisament per tal de poder optar a totes les infraestructures i serveis que Espanya ens nega, perquè nosaltres sí que som conscients de la realitat. La realitat de que amb Espanya, sempre hi perdem!

Dissortadament, l’eterna desunió independentista no ajuda a crear un sol bloc on es faci pinya per tal d’assolir allò que tots els diferents col·lectius, entitats i partits tenen en comú, que és la independència. I al final, no només hi ha desunió sinó que a més, les persones que majors esforços dediquen a aquest objectiu solen acabar lapidats pels seus propis -suposats- aliats. Igual que li passa a en Brian al final de la pel·lícula…

Diumenge, quan anem a votar (que crec que hi hauríem d’anar), pensem un moment abans de dipositar la papereta a l’urna. Mirem enrere i intentem recordar què han fet per nosalters els romans…

P.S.: Els vídeos estan en espanyol, però és que no he sabut trobar-ne cap en català.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut