Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

El referèndum d’aquest cap de setmana

|

- Publicitat -

El referèndum d’aquest diumenge ha guanyat el ‘no’ amb un 77,68% dels vots per contra d’un 19,73% pel ‘‘ i un 0,99% pel vot en blanc. Això passava a Horta de Sant Joan (Terra Alta) on els veïns han votat per decidir si volien que es tirés endavant la creació o no d’una central eòlica al terme municipal. El govern del poble ha preguntat, els ciutadans han parlat, i això és tot. Així de senzilla és la democràcia.

Si enlloc de fer-ho a nivell municipal, la consulta es volgués fer a nivell global de Catalunya, resulta que llavors la cosa canviaria per complet. Preguntar el què vol el poble català és vist des d’Espanya com un acte totalment i clarament anti-democràtic. La única resposta que donarien (i donen) és que la llei no ho permet i punt. Tant hi fa si és un acte de justícia o si els estudis que diferents organismes realitzen cada any demostren que aquest és un tema prioritari dins les preocupacions dels catalans. Que no es fa i punt, que preguntar no és democràtic.

Publicitat

Precisament fa uns dies parlava amb uns amics sobre els símils entre els casos d’Escòcia i el Quebec. Em comentaven que a diferència de Catalunya, a Escòcia la gent del carrer no té el tema independentista en les converses del dia a dia. No és que no els interessi. Ans al contrari, els interessa molt, però no en parlen. I no ho fan perquè saben que tenen unes lleis que els recolzen. Els escocesos saben que segurament un dia d’aquí poc hauran d’anar a votar en referèndum si volen o no volen continuar formant part del Regne Unit, i saben que si el resultat és positiu esdevindran un nou estat. I prou. No passaria res més. Fins i tot Anglaterra ja ho ha declarat així. I segurament Anglaterra no té cap ganes de que Escòcia marxi, però com a nació madura que és, entén i compren la realitat.

En el cas del Quebec, el referèndum d’independència que es va fer fa uns anys va ajustar-se molt, però va acabar decantant-se pel ‘no’. Però sabeu quin era el lema de la campanya anglosaxona del Canadà? El seu eslògan era ‘We love you‘. Brutal! Algú s’imagina Espanya amb una campanya d’aquest estil davant d’un referèndum català? Jo almenys sóc bastant incrèdul, perquè l’oberta i expressa voluntat d’Espanya és la de ‘porqué si y punto‘. Espanya només ens vol si és sota dominació.

De moment, tal i com estan les fantàstiques lleis espanyoles, si els 7 milions de catalans volguéssim independitzar-nos, no n’hi hauria prou. Evidentment, llavors ja res ho aturaria, però pels espanyols que llei amb mà alcessin la veu, ens recordarien que aquesta independència no seria legal. Com sempre, amb les seves lleis que tant s’estimen, però que no dubten en passar-les per alt quan els convé. I encara ens volen fer creure que un referèndum és una acció anti-democràtica…

P.S.: Per cert, voldria aprofitar per preguntar si algú sap què passaria si tots els ajuntaments de Catalunya realitzessin de manera coordinada un referèndum. És evident que si un ajuntament sol pot fer-ho, també haurien de poder-ho fer tots a la vegada, no? I llavors sí que seria un referèndum legal. O és que allò de ‘feta la llei, feta la trampa’ no ens pot ser útil almenys per una vegada?

Publicitat

Opinió

Minut a Minut