Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

A l’altra banda del Primavera Sound

|

- Publicitat -

El Primavera Sound ha posat fi en una nova edició que, segons dades de l’organització, s’ha acostat als 60.000 assistents, que han passat al llarg d’aquests 3 dies pel Fòrum. Una vegada més, el festival ha presentat grans noms de la talla de Portishead, Public Enemy o Animal Collective, així com també ha volgut donar a conéixer les propostes més innovadores del panorama musical actual. La presència de grups catalans en un festival barceloní que disposa d’un centenar llarg de grups ha estat completament minsa i dissimulada.

Ser-hi hi eren els grups catalans o de bandes afincades en aquesta terra, però la llengua catalana quasi no ha fet acte de presència. No només han participat en un segon pla, sinó que grups catalans com Bèstia Ferida, Guillamino o La Orquesta Del Caballo Ganador feien música de base instrumental o electrònica. Grups com La Estrella De David, La Orquesta Del Caballo Ganador, Manos De Topo, El Chico Con La Espina En El Costado, Subterranean Kids o Tarántula cantaven en espanyol. I grups com Gentle Music Men, Le Petit Ramon, It’s Not Not, The Marzipan Man o Madee cantaven en anglès. La llengua que apareix als cartells que anuncien el festival no ha estat prou fashion com per ser tinguda en compte a l’hora de programar el cartell.

Publicitat

Curiosament, i malgrat la gran campanya de màrqueting que ha tingut el festival pop, el passat divendres va passar un fet digne d’estudi. Un acte de la festa major del districte barceloní de Nou Barris, que no va comptar amb cap mena de campanya publicitària de cap mena, va aplegar a uns quants milers d’assistents que van fer petita la plaça on se celebrava el concert. El grup que protagonitzava l’acte va ser Antònia Font, que des de Mallorca van acostar al seu nombrós públic música pop de gran qualitat cantada exclusivament en català, demostrant que no cal cantar en estranger per aplegar una bona comunió de gent. I Antònia Font no és precisament una excepció quan podem trobar a grups de tan nivell com Sanjosex, Mazoni, Mishima o Roger Mas, només per citar-ne alguns exemples recents.

Els responsables del Primavera Sound s’equivoquen amb el criteri lingüístic. La llengua mai ha estat la variable per decidir. L’autèntica variable és -o hauria de ser- la qualitat d’una banda, juntament amb la capacitat d’arrossegar gent al voltant de l’escenari. En català, amb espanyol i en anglès. Tant hi fa si s’aparten els prejudicis lingüístics que els organitzadors del Primavera Sound semblen tenir, malgrat comptar amb generosos subvencions de les institucions catalanes.

Ah, i quan arribi el Summer Case tornarà a passar el mateix que exposo aquest escrit, com cada any. El català tornarà a cobrir la quota residual. Només cal mirar el cartell… només apareix als títols!

Publicitat

Opinió

Minut a Minut