Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

Nou projecte digital a la xarxa: directe!cat

|

- Publicitat -

Quan fa prop d’un any vam començar a parlar del projecte de fer un nou diari digital en català, ens va semblar una aposta atrevida i interessant. Internet està creixent a nivell mundial, i per tant, també creix a nivell local. Aquest fet és cada dia més palpable. Fa 8 anys, la Internet catalana era patrimoni exclusiu de l’únic projecte creïble. Em refereixo a la Infopista, que ben aviat va agafar el nom de Vilaweb, molt més conegut per a tothom. Evidentment no era l’únic, ja que per Osona neixia llavors el primer projecte digital comarcal. I llavors poc a poc, van anar venint els e-notícies, Tribuna Catalana, Comunicació 21… i més recentment El Debat i El Singular. N’hi ha molts més, i seria injust no nombrar-los a tots, ja que tots i cadascú d’ells han servit per teixir el que avui podem denominar com a ‘Internet catalana’, que ja no només no es limita a un àmbit de Principat, ni tan sols de Països Catalans, sinó que l’àmbit, a Internet, és global. Sense barreres ni fronteres.

La diferència entre tots aquests mitjans i directe!cat és l’origen. Al capdavant de cadascú d’aquests projectes trobem a periodistes de més o menys renom, però tots ells provinents del periodisme clàssic. El periodisme encara fet en paper. Nosaltres som la primera generació que ja ha treballat directament en format digital, i que per això, coneixem millor la xarxa, ja que precisament nosaltres som part activa d’aquesta gran xarxa.

Publicitat

Però tornant al nostre àmbit, podem assegurar que l’evolució de la Internet catalana va amb clarament a l’alça. És per aquest motiu que la bombolla tecnològica del 2000 va afectar poc al panorama mediàtic digital català. No hi va haver grans projectes, i per tant, tampoc grans fracassos. La xarxa catalana creixia al seu ritme i d’una manera natural. Així, poc a poc, els mitjans digitals catalans han anat cobrint totes les parceles, de manera que avui podem trobar mitjans digitals d’una gran importància a nivell local (o comarcal, o regional… o a nivell de barri) i també podem trobar mitjans de temàtiques molt concretes (tecnologia, esports, comunicació, música, erotisme o mitjans que senzillament parlen del temps).

Nosaltres hem fet una aposta per ser un mitjà de continguts generalista, centrats en l’actualitat catalana i des d’una òptica catalana. El nostre marc de referència és (serà) doncs el marc dels Països Catalans. I no ens fa cap vergonya admetre-ho, perque creiem que és molta la gent que realment creu que catalans, illencs, valencians, etc. tenen molt més en comú entre si que no pas amb la resta de l’estat. És la mateixa gent que quan cal surt al carrer a dir que vol decidir en clau catalana. És la mateixa gent que sistemàticament és silenciada per uns mitjans que no volen reflexar cap realitat que no sigui la dels interessos que representen. Nosaltres també som eixa gent!

Aquest projecte es dirà directe!cat, i el nom ja és tota una declaració d’intencions, ja que la nostra serà informació amb independència tal i com ho advertim en el nostre subtítol. La informació serà ‘directe’, i la opinió serà ‘indirecte’. El projecte directe!cat tindrà doncs un germà que s’anomenarà indirecte!cat i que parlarà per si mateix, a través d’una xarxa de blocs privada on s’hi reuniran diferents personalitats de la societat catalana, que ens donaràn el seu punt de vista sobre el dia a dia, amb proximitat i claredat. Cadascú dels seus membres participarà un dia a la setmana de manera fixa, tot i que com a bons opinadors, tindran la possibilitat d’aparèixer més vegades si veiem que tenen alguna cosa interessant per comentar-nos. Els blocs d’indirecte!cat són una evolució dins del món de la comunicació. La comunicació 2.0. La comunicació de directe!cat.

Esperem que us agradi la nostra proposta, i que la compartiu cada dia amb nosaltres. Perque la vostra opinió també compta!

Publicitat

Opinió

Minut a Minut