Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

La impugnació de la llista

|

- Publicitat -

Ja fa una setmaneta que som coneixedors que hi haurà unitat de cara al 27S. Els que em segueixen saben que en soc un ferm defensor de la Unitat, no d’ara, si no des que al 2012 vam sortir al carrer i vam posar els polítics allà on calia, fent possible el que el poble demanava a crits d’Independència.
 
El CCN l’estiu del 2013 ja vam ser una mena de CATN i vam publicar un extens informe (el Dmenys1) sobre els passos a fer per assolir la independència, i arrel d’aquell informe vaig entendre clar que l’Estat espanyol tenia eines per aturar el procés i deixar-lo en mans de mediadors internacionals. La Constitució diu clarament que Espanya és indivisible, ho diu al capítol primer, i per tant el seu màxim defensor, el Tribunal Constitucional, està obligat a defensar-ho amb tots els recursos de l’Estat.
 
És per això, que tot i la gran alegria que ens provoca la noticia de la unitat, no hem de caure en el parany de pensar que amb una llista unitària podrem votar segur el 27S. Si votem estic convençut que guanyarem, tenim els 2 milions de vots del 9N i els unionistes amb prou feines arriben a 1,5 milions. Però justament això l’Estat ho sap i per tant ha d’impedir que votem d’una forma “efectiva” com ja va fer el 9N. Impedirà que votem en clau de plebiscit, no se n’amaguen, ho diuen a tort i a dret, l’únic que queda ara és saber com ho faran i sobre tot com actuarem en conseqüència.
 
Sense ser jurista entenc que el més fàcil és impugnar la llista del SI argumentant que el seu objectiu real és proclamar la independència i això és anticonstitucional. Dubto que suspenguin les eleccions, ni l’autonomia, perquè l’escàndol internacional seria molt més impactant, però anular una llista no és descabellat, és defensable en Dret, no és il·legal i l’únic argument que nosaltres tenim és que el Dret a l’Autodeterminació està per sobre de la Constitució. Això la Comunitat Internacional també ho sap, però no actuarà ajudant-nos a fer enrere l’Estat espanyol en 10 dies i obligar-lo a permetre-la. Pensem que si el TC l’anul·la a primers de setembre, no tenim gaire temps per actuar. I les conseqüències de l’anul·lació son un Parlament constituït amb PP, PSC, Podemos, Ciutadans i UDC com a força més catalana! Falta veure si també la CUP hi podrà ser o no.
 
Es per això que crec que ara, que ja estem gaudint de la unitat de la llista, cal passar a la pantalla de l’anul·lació d’aquesta i pensar que fer si això esdevé.
 
Molta gent em pregunta i no tinc una resposta, en tinc varies, això és una gestió constant de la crisis i el que cal és passar pantalles sense fer grans errades i acostar-nos cada cop més a que la Comunitat Internacional decideixi fer una mediació. I això ho farà si veu que els drets fonamentals dels Catalans estan en risc, o si la situació excepcional antidemocràtica de l’Estat els obliga a fer pressió.
 
El que crec que no cal fer, és allò que faci intervenir els mediadors en contra nostra perquè fem servir sistemes poc democràtics o que causen danys als seus respectius Estats. O sigui que la resposta en cap cas ha de ser violenta, ni d’aturar l’economia cosa que no afecta només als espanyols, si no també als catalans i moltes multinacionals instal·lades a casa nostra.
 
Crec que la resposta reactiva és la mobilització massiva, alegre, contundent i convincent, però aquesta via és llarga i cal molta paciència  i de nou molta unitat entre la societat i els polítics. Ara bé, crec que a dia d’avui el que cal és preparar accions per posar amb molta dificultat a l’Estat espanyol la prohibició de la llista. Espero que hores d’ara el Govern ja estarà preparant un informe per enviar a totes les ambaixades explicant que l’Estat vol impossibilitar el vot lliure de milions d’europeus i que estiguin amatents per donar una resposta ràpida si es produeix. Hem d’actuar amb rapidesa i determinació. Les entitats de la societat civil també haurien de preparar accions conjuntes ràpides.
 
Però l’altre punt clau és que fer el 27S si l’anul·len.  Si hi ha la CUP votem massivament aquest partit? No ens enganyem difícilment li donarem els 2 milions de vots. Si votem en blanc i ho fem tots el missatge és clar, però no tenim representants legals per negociar el conflicte. De fet tindrem, i ja se’n comença a parlar seriosament, centenars d’alcaldes que podem empoderar com interlocutors. Però no hauríem de fer-ho formalment abans de convocar el 27S?
 
Sigui com sigui, guanyarem no en tinc cap dubte, si decidim unitàriament que és el que cal fer, i ens coordinem polítics i societat civil per afrontar el xoc de trens que es prepara. El poble, i la comunitat internacional ha d’entendre que farem el que calgui per assolir el gran repte de país. Tinguem confiança però sobretot ara molta paciència, i màxima unitat; venen temps durs, o molt durs.
 
 
Joan Canadell
Empresari i co-fundador del Cercle Català de Negocis
 
 

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut