Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

O cerquen una solució o perillen les pensions

|

- Publicitat -

          Si una empresa o una família se n'adona que continuant amb el mateix sistema d'actuació, els queda un any, dos, o tres per entrar en bancarrota, i que no podran comprar els subministres que necessiten per funcionar, o a la família, que no tendran per a les necessitats bàsiques, segurament es posaran a estudiar la fórmula per capgirar la situació i trobar un sistema que sigui favorable per redreçar-la i aconseguir que l'empresa i la família puguin continuar la seva existència amb normalitat. No es quedarien sense fer res ni pregonarien que la situació que tenen millora de cada dia. No es dedicarien a afirmar als vuit vents del món que són bons administradors i que han aconseguit solucionar tots els problemes que altres els havien ocasionat. Doncs això és el que ha fet i fa el Govern de Rajoy, que no es cansa de dir que estan redreçant la situació de crisi i que l'economia va fenomenal. Anem a veure quina és la situació de tants de treballadors com diuen que han incorporat al món del treball.

           Analitzem el fons de reserva de la Seguretat Social, durant els darrers 11 anys i a partir de les dades del “Ministerio de Empleo” i del “Ministerio de Economia” i publicades pel diari El Mundo, el 18/10/16. El fons de reserva de les pensions, l'any 2006, comptava amb 35.879 milions d'euros, això ocorria a mitjan primera legislatura del Govern de Zapatero. Durant els dos anys restants de la primera legislatura i durant tota la segona, la caixa de la SS no es va aturar de créixer. El 2011, l'any que va acabar aquest govern i va començar el de Rajoy, en el fons de reserva hi havia 66.815 milions d'euros, i ja ens trobàvem en plena crisi. Durant els darrers sis anys del Govern de Zapatero, la caixa de la Seguretat Social havia augmentat en uns 30.000 milions d'euros. Els darrers 5 anys del Govern de Rajoy són aquests en què contínuament es manifesta que quasi han acabat amb la crisi, que han millorat molt i que creen 500.000 llocs de treball cada any. Si resulta que la caixa de la SS depèn de les cotitzacions dels treballadors i que quan més treballadors hi hagi, més doblers per a les pensions, l'any 2016 hauríem de superar ja els 100.000 milions a la reserva. Doncs no. Resulta que el 2016 quedarà un fons de 13.543 milions, i el 2017, segons un estudi enviat a la UE, la reserva quedarà amb dèficit, amb números negatius o vermells de 2.655 milions d'euros. És a dir, que amb 5 o 6 anys de govern del president Rajoy, haurà perdut uns 70.000 euros de la caixa de reserva de la SS, haurà buidat la vidriola i s'haurà endeutat. Anys de govern que han posat en perill l'actual sistema de pensions, mentre el Govern bravejava que la seva actuació sanejava l'economia. Quina economia? La seva? La de les grans empreses? La de les empreses de l'Íbex 35? La de les empreses del 3%? La de les multinacionals?

Publicitat

            De totes maneres, una majoria de votants de l'Estat espanyol deuen pertànyer a aquestes grans empreses, ja que en la situació actual que ens trobam en què perillen les pensions de les persones que més les necessiten, ja que són les que han salvat centenars de milers de famílies que tenien problemes per sobreviure; en aquesta situació, el partit del president Rajoy, el PP, no s'atura de créixer, és el que té més vots, i es diu que si s'hagués anat a unes terceres eleccions, ells i els “Ciudadanos” haguessin tengut majoria absoluta, quan la política econòmica de les dues formacions és la mateixa.

            Quan ens trobam en aquesta situació tan delicada, es posa en marxa un nou Govern de Rajoy, i encara no es tenen notícies que durant els 5 anys que ha governat s'hagi estudiat cap sistema per garantir les pensions futures. L'únic que sabem és que la UE els ha manat que retallin més perquè han de reduir el dèficit. Han de retallar més de 5.000 milions d'euros Qui s'ha de posar a tremolar? Els mateixos de sempre. Els que menys tenen, com sempre ha passat. El Govern actual de Rajoy, el que té més votants, mai no ha volgut augmentar els imposts als que més tenen, a les grans empreses, a les multinacionals. Governen perquè continuïn enriquint-se més, mentre les pensions perillen. Però no tenen cap motiu per canviar la seva actuació política, ja que continuen tenint la confiança de la majoria de votants. Llavors pot ser sí que s'haurà de fer un bon retall a les pensions a veure si la gent desperta. Preferesc esperar que trobin la solució. 

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut