Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Una involució social deriva cap a un votant conservador

|

- Publicitat -

            En l'educació dels infants hi intervenen simultàniament la família, l'escola i la resta de la societat. Aquests infants, quan arriben a adults, formen o conformen una nova família i continuen educant-se o formant-se, encara que sigui sense adonar-se'n, per mor de les influències dels mitjans de comunicació, de la família en general i del seu entorn social. Sabem que l'egocentrisme predomina en els infants; a força de vèncer frustracions, l'egocentrisme passa a ser egoisme més prest o més tard. Quan arriben a adults, haurien de saber vèncer l'egoisme, encara que no arribassin a ser persones totalment altruistes. Molts moren sense haver superat l'etapa de l'egoisme. Un cert grau d'altruisme conforma una societat civilitzada, però avui, els grups humans amb predominança d'egoistes també formen part de la societat civilitzada.

             Sempre s'ha dit que la història de la humanitat, el transcórrer de la vida, fa voltes; roda el món i torna al Born. A vegades costa fer la volta sencera, i es queda en algun indret massa temps o massa poc. Una educació individualista com va ser la franquista tendia a la formació d'egòlatres, de persones competitives, a les que no interessava tant arribar molt lluny, destacar, sinó que els interessava arribar abans que els altres, encara que per aconseguir-ho els haguessin de fer travetes o impedir el pas. L'educació memorística i competitiva a l'escola és individualista. Tanta sort que malgrat aquesta educació, quasi totes les persones tenen l'ocasió de sortir-se'n i de vèncer aquest individualisme.

Publicitat

             Al final, les persones que formen la societat possibiliten una forma de govern, dictadura, república, monarquia… i les normes que han acceptat originen un govern amb una ideologia determinada. Una societat formada majoritàriament per persones altruistes no votaria mai un govern conservador, un govern de dretes, igual que una societat formada majoritàriament per persones egoistes no votaria mai un govern progressista, d'esquerres. Els governs, a través de la seva praxis, han demostrat que no eren tan de dretes o d'esquerres com havien pregonat. Tant el progressisme com el conservadorisme tenen diferents graus i és difícil trobar persones que no tenguin idees de les dues tendències, encara que les d'una siguin més nombroses que les de l'altra, segons el temps i l'espai. Això indica que les persones egoistes poden tenir trets altruistes, i al revés. D'aquí la tendència dels partits a dir que són de centre, o centrats.

             Analitzem el pensament del president electe Donald Trump i intentem conèixer una de les múltiples causes que han fet que guanyàs la cursa electoral i observem també si hi ha conservadorisme i egoisme. Al mateix temps, farem un paral·lelisme amb el que passa a l'Estat espanyol. Ha dit que restauraria la tortura als sospitosos de terrorisme (ofegament simulat), també per aquí hi ha partidaris de torturar abans de demostrar-se la culpabilitat; ha considerat que tenia uns electors cecs, quan ha dit que podria fer qualsevol malifeta i no perdria vots, recordem la corrupció del partit més votat aquí, que tampoc no causa cap estrall; ha demostrat que és racista, quan ha parlat d'impedir l'entrada de musulmans als EUA i no vol refugiats de Síria, aquí o a Europa tenim reixats per impedir l'entrada de qui sigui; no vol immigrants mexicans ni llatinoamericans, els acusa de criminals i violadors i vol posar una murada entre els EUA i Mèxic, recordem el nostre reixat a Àfrica; vol eliminar l'avanç de l'espanyol als EUA, recordem aquí la persecució del català i altres llengües distintes de l'espanyol; és un misogin, quan afirma que si ets una persona important pots fer amb les dones el que vulguis, aquí hi continua havent molta violència de genere i són discriminades a l'hora d'obtenir feina i sou; vol il·legalitzar els matrimonis gai, és totalment homòfob, aquí continua una homofòbia latent dins la societat i els que la representen; ha deixat de pagar imposts durant molts d'anys, aquí també coneixem  molts de polítics que han fet el mateix…

             Esser racista, sexista, homòfob, xenòfob, evasor d'impostos, etc., són conductes que tenen totes un denominador comú, un grau molt elevat d'egoisme; egoisme que t'impel·leix a considerar inferiors els que no són com tu, els que tenen un altre sexe, els que prefereixen el mateix sexe, els que parlen una altra llengua, els que varen néixer a un altre territori, etc. Egoisme que fa que vulgui el guany per a ell i per als seus i per això no vol contribuir a la comunitat. Tot el contrari del que faria una persona altruista. Aquí, els mestres, amb els infants; i els polítics altruistes en general, si n'hi ha, saben que s'ha de lluitar per eradicar aquestes conductes egoistes. La meva pregunta en acabar aquest escrit és: com deuen ser els votants del partit republicà dels EUA? I els del Front Nacional francès? I els del PP? I els del PSOE? Tanta sort que la història continua el seu cicle…

  

   

  

  

Publicitat

Opinió

Minut a Minut