Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

Al justo derecho de conquista li segueix el justo derecho constitucional

|

- Publicitat -

             El president Rajoy es vanta contínuament d'haver posat ordre als catalans amb l'article 155. El que no diu mai és que qualsevol altre govern que tengui problemes amb una comunitat, podrà posar en marxa l'article 155 d'una manera que no tengui res a veure a així com ho ha fet ell. És dubtós que la Constitució permeti a un Govern central que pugui destituir tot un govern autonòmic que ha estat votat i elegit pel poble. Una constitució que permetés això, no seria una constitució democràtica. Què li passa al Tribunal Constitucional que no actua d'ofici? Serà per mor d'allò que diuen que són del mateix color polític dels governants i no tenen res a dir del que ells fan?

             Si al president Rajoy li agrada fer coses per a la història, li contarem quines fa, que són idèntiques a les del primer borbó que va posar les seves mans sobre el Principat de Catalunya. Després de la victòria de les tropes de Felip V el 1714, es va imposar un sistema tributari nou, “el Real Catastro”, primer com a pagament de la factura per mor de la guerra, i després com a tribut per la derrota, de tal manera que els contribuents catalans varen arribar a pagar vuit vegades més que els contribuents castellans. En això consisteix l'espoli fiscal que, com veiem, ha durat segles. Tot això es va fer per “justo derecho de conquista”. Ara, i amb l'excusa que els governants catalans només han volgut fer cas al seu poble i deixar que aquest exercís el dret a elegir el seu futur, cosa que no ha interessat al borbó actual ni al Govern del PP existent, per no perdre la mamella de la tributació catalana, s'ha posat en marxa una manera de governar a partir de l'article 155 de la Constitució i preocupa al president Rajoy el fet que això passi a la història, i és clar que hi passarà i per “justo derecho constitucional”, encara que és molt dubtós que la Constitució doni suport a aquesta manera de dur-lo a la pràctica, ja que l'espoli continua igual que sempre, però ara l'han fet servir per posar dissidents a la presó i perquè els que la volguessin esquivar s'haguessin d'exiliar.
    
             Sembla que el  fet que el vulgui conservar per a la història és perquè pensa que tots els governants successors que hi hagi, siguin de la ideologia que siguin, el posin en pràctica de la mateixa manera, quan això no és així. S'hagués pogut aplicar el 155 sense riure's del poble que havia votat el govern que tenia. Algun dia hi haurà qualque tribunal que posarà en dubte la constitucionalitat d'aquesta mesura. Això és el que passarà a la història. L'actuació dictatorial d'un governant, que va voler passar per democràtica la seva acció de força, que és impossible que estigui prevista dins qualsevol constitució democràtica. 

Publicitat

             Ha estat molt poca la gent que ha discutit la manera d'aplicar el 155 del Govern Rajoy, però sempre trobam alguna excepció. Aquesta excepció és precisament una persona que creu que l'article 155 s'havia d'aplicar, però que no es podia aplicar d'aquesta manera. Aquesta persona és Juan Carlos Monedero que ho ha explicat en una entrevista que li han fet al Huffington Post, i en aquesta entrevista ha explicat que
“tu no pots, aplicant l'article 155, carregar-te unes eleccions, un govern i un parlament.  I és el que han fet.” 

            En resum, l'article 155 per enlloc no mana que el Govern central hagi de destituir cap govern autonòmic que no el cregui, ni que hagi de fer posar cap dels seus membres a la presó, acusats de rebel·lió i sedició, quan les manifestacions que hi ha hagut són un model de pacífiques, i de violència no hi ha hagut el més mínim senyal. Així que no es preocupi el Sr. Rajoy, ja que passarà a la història per no haver estat capaç d'aplicar com calia l'article 155 de la Constitució.   

Publicitat

Opinió

Minut a Minut