Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Lliçó al PP, a Ciutadans, UPyD i altres herbes des de Veneçuela amb traca final

|

- Publicitat -

 
          Ja sé que la gent d’aquests partits no vol rebre lliçons de ningú, només n’admeten de la FAES o d’altres fàbriques de pensadors brillants que poden acabar predicant a les amèriques o a qualsevol programa radiofònic o televisiu que els doni la paraula per atacar, difamar i preparar recursos contra tot el que no segueixi el camí de la unitat de destí en allò universal. Però ara que s’usa atacar tots els governs d’esquerres del continent americà, ara que està ple de tertulians i tota casta d’adlàters d’ideologia neoconservadora a ràdios, cadenes televisives, diaris que ridiculitzen Evo Morales, Hugo Chávez, Lula da Silva i algun més, ara és l’hora de demostrar-los que si Hugo Chávez, president de Veneçuela, votat pel poble, és un dictador, ja ens hagués anat bé tenir aquesta casta de governant en el llarg i cruel període franquista, personatge al qual encara no han estat capaços de condemnar.

          En aquest moment s’ha aprovat la LOE (Llei Orgànica d’Educació) de Veneçuela, i la dreta d’allà, mitjans de comunicació, i la dreta espanyola han denunciat que era una llei dictatorial i que anava contra la llibertat de les persones (aquí ja coneixem aquesta cantarella). Hi ha parts de la llei discutibles, però a mi només m’interessa parlar dels articles que parlen de les llengües existents allà. És com si ens trobàssim aquí en temps de la transició, quan el govern central de Madrid ens va concedir que es pogués ensenyar el català. Doncs la llei veneçolana, no és que sigui massa agosarada, però es troba al començament de tenir en compte les llengües indígenes (encara que fossin reconegudes a la Constitució des de 1999 poca cosa s’ha fet fins ara). A l’article 5.1.h garanteix “el uso del idioma castellano en todos los institutos educativos, salvo en la modalidad de la educación intercultural bilingüe indígena, en la cual deberá garantizar el uso oficial y paritario de su idioma y del castellano.”

Publicitat

          Amb la primera empenta ja han arribat al bilingüisme, paraula màgica d’aquests partits que només volen la desaparició de “las otras lenguas”, però a Veneçuela l’ús ha de ser oficial i paritari, i aquí ja no hi arriben els nostres espanyolistes abrandats. S’ha de tenir en compte que al país veneçolà hi ha més de 30 llengües indígenes i que sembla que els parlants de totes no arriben al milió de persones. A l’article 28 diu: “…el Estado deberá garantizar una perfecta coordinación y armonía entre el campo y la ciudad, potenciando la relación entre la Educación Rural y la Educación Intercultural Bilingüe.” Ja només queda saber a què es refereix la LOE veneçolana quan parlen d’Educació Intercultural Bilingüe i ho ha deixat resolt a l’article 25: “La Educación Intercultural transversaliza al Sistema Educativo y crea condiciones para su libre acceso a través de programas basados en los principios y fundamentos de las culturas originarias de los pueblos y comunidades indígenas y afrodescendientes valorando su idioma, cosmovisión, valores, saberes, conocimientos, mitologías; organización social, económica, política y jurídica, todo lo cual constituye patrimonio de la Nación y de la humanidad…”. És a dir, que a més de l’ensenyament bilingüe, tendran en compte la cultura d’aquests pobles. Això que tampoc no volen tota aquesta tropa uniformista citada.

          Fonts periodístiques maquiavèliques s’han encarregat de divulgar mentides molt grosses sobre Chaves, Veneçuela i la seva llei. Sembla que també ho han fet agències periodístiques punteres. Només un botó de mostra: Podeu trobar molts diaris, blogs i pàgines per internet que divulguen que la llei d’educació veneçolana als seus articles 3, 4 i 5 diu el següent: “Artículo III: “A partir de la vigencia de la presente Ley, la Patria Potestad de las personas menores de 20 años de edad será ejercida por el Estado a través de las personas u organizaciones en que este delegue facultad“. Artículo IV: “Todo menor de edad permanecerá al cuidado de sus padres hasta tanto cumpla la edad de de 3 años, pasados los cuales deberá ser confiado para su educación física y mental así como para capacidad cívica, a la Organización de Círculos Infantiles organismo que por esta Ley queda facultado para disponer la guarda y cuidado de la persona y ejercicio de la Patria Potestad de estos menores“. Artículo V: “La Organización de Círculos Infantiles dictará las predicciones necesarias para que todo menor de edad comprendido entre los 3 y 10 años permanezca en la Provincia donde residen los padres y procurando que sea tenido en el domicilio de los mismos no menos de dos días al mes, para que no pierda contacto con el núcleo familiar“. I utilitzen aquests articles per llançar vertaderes diatribes contra Hugo Chávez, la llei dictatorial i la coartació de la llibertat. Així titulen els escrits: “Papá Chávez tendrá la patria potestad de los niños venezolanos” o “El Análisis: Hugo Chávez, o la peligrosa historia de un tirano que no conoce límites”.

I voleu conèixer la solució i la mentida? Resulta que la LOE de Veneçuela no diu res d’això. Aquests tres articles són de la Llei de la Pàtria Potestat, promulgada el 31 d’agost de 1961, a Cuba, per Fidel Castro.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut