Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024
Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024

El PP aplica el bilingüisme lingüicida

|

- Publicitat -

            El PP va fent la seva feina destructora, de la mateixa manera que l’aigua de la mar erosiona les roques de la costa. Ho fa de manera implacable, sense aturar, sense descansar i sense dormir. A cada punt va fent el que pot, utilitza tàctiques i estratègies diverses segons les seves possibilitats. Segurament podrien donar lliçons a Maquiavel. A Galícia ho fa d’una manera, a Euskadi d’una altra i a València, Principat o Illes Balears també ho fa de maneres diferents, però sempre amb l’objectiu final d’acabar amb qualsevol de les llengües, que entorpeixen l’imperialisme de l’espanyol (com que milers de pàgines web, que es poden llegir en diferents llengües, quan es tracta del castellà sempre diuen espanyol, a partir d’ara aquest serà el nom amb el qual anomenaré aquesta llengua i els que la parlen seran espanyoloparlants).

            El bilingüisme, segons el PP, és el fet que qualsevol parlant d’una llengua diferent a l’espanyola, que viu a l’Estat, ha de conèixer obligatòriament l’espanyol, a més de l’altra llengua, però que qualsevol que conegui l’espanyol i visqui en un territori que té llengua pròpia (galaicoportuguesa, euskera o catalana), no té obligació de conèixer aquella altra llengua. Així que només s’imposa l’obligació de ser bilingües als parlants de les llengües diferents a l’espanyol. Lingüicidi, segons el Diccionari de Sociolingüística de Francesc Ruiz, Rosa Sanz i Jordi Solé, diu que es tracta d’una política lingüística que indueix a extirpar una llengua, a la substitució lingüística. El terme lingüicidi remarca el caràcter no espontani ni natural, sinó voluntari, planificat i políticament imposat de l’extinció definitiva d’una llengua subordinada en benefici de la llengua dominant. Segons Roland Barthes, “tots els homicidis legals comencen usurpant a un home el seu llenguatge en nom del mateix llenguatge”. D’aquí que puguem afirmar que la política del PP és la del bilingüisme lingüicida. I el PSOE no us cregueu, aquests practiquen la política lingüística de l’eutanàsia, la del deixar fer i ja ho veurem.

Publicitat

            Això és constatable a les Illes Balears, on el PP pretén practicar la política lingüicida que es practica a València, quan José Ramón Bauzá, president del PP de les Illes, ha demanat que s’implantàs a la televisió autonòmica IB3 un model bilingüe o multilingüe, perquè els programes es puguin sentir en castellà, mitjançant un sistema dual. Això ho deia el mateix dia que s’havia de votar el nou director d’IB3, al qual donava un vot de confiança i anunciaven que s’abstendrien en la votació perquè sortís elegit. El nou director general, Pedro Terrassa, ja s’ha compromès a implantar aquesta opció en tots els programes que ho permetin des del punt de vista tècnic; això passarà fonamentalment a les pel•lícules i a les sèries. Una IB3 que havia arribat a tenir més quota de pantalla, que quan governava l’Illa el PP, ara, i encara amb el PSIB i altres en el Govern, ja aconseguirà anul•lar un dels motors més importants per a la normalització de la llengua catalana.

            Ens prediquen el sistema dual, igual que el paperet que té dues cares, una en cada llengua, però tot d’una que poden, PP de Marratxí, on governa l’encara batle José Ramón Bauzá i futur aspirant a president de la Comunitat, ja han optat per fer els programes de festes monolingües en espanyol. I no us preocupeu que no estan demanant que cap televisió autonòmica de l’Estat tengui aquest sistema, ni a Madrid ni a qualsevol lloc on hi hagi parlants de les altres llengües de l’Estat, ni ho demanen aquí a cap de les cadenes que emeten per la TDT. I això quan sigui possible, també ho faran amb les ràdios. Van a diferents velocitats, però no s’aturen, no amollen, no afluixen. No ens queda més remei que espavilar-nos de bon de veres…

Publicitat

Opinió

Minut a Minut