Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024
Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024

L’Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans, un exemple a seguir

|

- Publicitat -

            N’hi ha que parlen molt i n’hi ha que escriuen en escreix sobre el fet evident dels Països Catalans, que uns redueixen senzillament a un fet cultural i d’altres desitgen que es converteixin de fet en el que són, la gran nació catalana. Però mentre es discuteix o es debat el sexe dels àngels, hi ha gent que va per feina concreta i duu endavant realitzacions tan importants i significatives com és l’OJIPC, que ja fa 6 anys que estén la música dels PPCC per diferents indrets del món.

            L’ànima i fundadora d’aquesta orquestra és Magdalena González, que després de fundar el Fòrum Musicae i promoure l’Associació d’Ensenyants de Música de les Illes Balears, va aprofitar el Fòrum de les Cultures de 2004 a Barcelona, on assistien uns 10.000 joves, per engegar el projecte de l’Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans. Aquesta orquestra aplega joves de 18 a 26 anys de l’Alguer, Andorra, Principat, Catalunya Nord, Franja de Ponent, Illes Balears i del País Valencià. Es va presentar el 14 d’agost de 2004 a Barcelona amb el concert de cloenda del Festival Mundial de la Joventut, emmarcat dins el Fòrum de les Cultures, que he citat. El seu objectiu principal és la recuperació i projecció del nostre patrimoni musical oblidat incomprensiblement. El seu director titular és el musicòleg Salvador Brotons. En una entrevista, publicada a la revista Pissarra núm. 134, de gener-febrer-març de 2010, del Sindicat de Treballadores i Treballadors Intersindical de les Illes Balears (STEI-i), que va fer a Magdalena Gonzàlez, Maria Antònia Font, professora de secundària i sindicalista, una altra defensora de la Gran Catalunya, vàrem poder assabentar-nos sobre les ajudes que havia rebut dels polítics dels diferents territoris.

Publicitat

            A partir d’aquesta entrevista podem saber que la primera ajuda en metàl•lic que va rebre varen ser 3.000 euros del Consell Insular de Menorca. A Mallorca no va rebre ajudes, ja que més d’una persona li demanava que si volia que l’ajudassin el primer que havia de fer era canviar el nom de Països Catalans i n’hi varen suggerir alguns com Orquestra Ramon Llull, Orquestra de l’Arc Mediterrani, etc. Magdalena González es va mantenir ferma i a tots els va comunicar que aquesta Orquestra havia nascut per dur el nom que duia, ja que els Països Catalans són un fet real i històric que massa persones han volgut amagar.

            És una insensatesa que un projecte que ha nascut a Mallorca i ha estat creat per una mallorquina, que no hagi pogut aconseguir ni tan sols una seu, un lloc on aixoplugar-se, cosa que sí ha aconseguit a Barcelona, però que li suposa un gran esforç.
A mitjan 2009 es va crear el Cor Jove dels Països Catalans, que dirigeix el músic Esteve Nabona, format per persones de la mateixa edat que les de l’Orquestra i que té com a objectiu recuperar i difondre el patrimoni musical de tot l’àmbit cultural català i amb la llengua com a vincle d’unió ser una plataforma enriquidora d’encontre i d’intercanvi entre joves de diferents àmbits de la mateixa cultura al mateix temps que ser-ne un ambaixador cultural.

            Precisament, i aquest és el motiu de l’article, el Cor Jove dels PPCC va arribar dia 13 d’agost a Mallorca i passaran uns quants dies a la Colònia de Sant Pere d’Artà, on assajaran, assistiran a cursos i s’esplaiaran. Allà acabaran de preparar un concert que s’ha de celebrar el dissabte, 21 d’agost, al monestir de la Real. Totes les persones amants de la bona música, de la bona música catalana i totes les persones que estimen les seves arrels, els seus orígens i la seva identitat hi estan convidades. Esperem que la societat civil proporcioni més persones com na Magdalena González, capaces d’organitzar grups com els de l’Orquestra i del Cor, amb l’ànim d’anar fent país, passa, rere passa. Conscienciem a tots de l’existència dels Països Catalans, i que no continuï havent-hi polítics que facin el ridícul volent esborrar i fer desaparèixer aquest nom, ja que el dictador fa molts anys que va morir o hauria d’haver mort.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut